Njemački trgovački div Metro u ponedjeljak je izvijestio o padu prihoda u netom završenoj financijskoj 2013/2014. godini koji najvećim dijelom pripisuju snažnom euru i prodajama dijelova poslovanja.

Prihodi Metroa u navedenoj su financijskoj godini koja je završila 30. rujna smanjeni za četiri posto, na 63 milijarde eura, navodi se u danas objavljenom poslovnom izvješću njemačkog trgovačkog lanca, prisutnog dugi niz godina i u Hrvatskoj.

Poručuju ipak da će ostvariti ciljanu godišnju operativnu dobit prije oporezivanja od 1,75 milijardi eura, o čemu će detaljno izvijestiti 16. prosinca.

U Metrou, među čijim su najvećim rivalima američki maloprodajni lanac Walmart i francuski Carrefour, napominju da su pad prihoda zabilježili i hipermarketi Metro Cash & Carry i supermarketi Real i odjeli internetske maloprodaje u lancima tehničke robe Media Markt i Saturn.

Ističu pritom da je pad prihoda za 19 posto u supermarketima Real najvećim dijelom rezultat prodaje dijela poslovanja u istočnoj Europi francuskoj grupi Auchan.

Prihodi Cash & Carryja, koji intenzivirano ulaže u Aziju, smanjili su se pak 2,1 posto zbog snažnog eura. Kada bi se isključio utjecaj nepovoljnih valutnih kretanja, bili bi uvećani dva posto.

Iznimku u silaznom trendu prihoda grupe činio je lanac robnih kuća Kaufhof, s blagim rastom godišnjih prihoda od 0,3 posto. Radi se pritom o dijelu poslovanja koju je grupa Metro restrukturirala i čiju prodaju dugo planira. (SEEbiz / Hina)