Hrvatski je interes da u europski trgovinski režim bude ugrađena ona razina povoljnog ili bescarinskog trgovinskog režima kojeg Hrvatska ima sa zemljama CEFTA-e, izjavio je danas u Koprivnici potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon sastanka s predstavnicima hrvatske prehrambene industrije o utjecaju ulasku Hrvatske u EU na trgovinsku razmjene sa zemljama CEFTA-e.

neven-mimica-podravka-midi1Time su nastavljeni razgovori s predstavnicima prehrambene industrije kako na najbolji način prevladati problem koji će se pojaviti ulaskom Hrvatske u EU, kada će Hrvatska morati napustiti preferencijalni, praktički slobodni režim izvoza u zemlje CEFTA-e, odnosno Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Moldaviju, te prihvatiti trgovinski režim koji EU ima bilateralno dogovoren sa svakom od tih zemalja, podsjetio je Mimica nakon sastanka koji je održan u koprivničkoj Podravci.

Naš je interes da u europski trgovinski režim bude ugrađena ona razina povoljnog ili bescarinskog trgovinskog režima kojeg Hrvatska ima sa zemljama CEFTA-e. Znači, radi se o dogovoru ne samo s našim proizvođačima, nego i s Europskom komisijom koja će pregovarati izmjene svojih postojećih trgovinskih režima sa svakom od zemalja CEFTA-e, kaže Mimica.

Napominje kako su, već na osnovu prvih upozorenja proizvođača, stupili u kontakt s europskim institucijama.

S njima je, ističe, dogovoreno da će Europska komisija pokrenuti proces pregovora sa svakom od članica CEFTA-e kako bi se izmijenili trgovinski ugovori, odnosno da bi se u novi izvozni režim ugradio hrvatski izvozni interes.

Da bi se to ostvarilo u punoj mjeri dogovoreno je da će Hrvatska Europskoj komisiji u iduća dva tjedna predati svoj prijedlog o tome kako bi dosadašnji preferencijalni trgovinski režim trebao izgledati u europskim ugovorima, naglasio je Mimica.

Nada se kako će Europska komisija do kraja lipnja krenuti u pregovore sa svakom od zemalja članica CEFTA-e te da će ti pregovori biti završeni do kraja godine. Tako bi se tijekom prve polovine iduće godine ostvarile sve pravne pretpostavke za primjenu novog europskog režima od 1. srpnja 2013. Time bi se otklonilo bilo kakvo prijelazno razdoblje prilikom kojeg Hrvatska ne bi imala preferencijale pri izvozu u zemlje članice CEFTA-e, kaže Mimica.

Na novinarski upit kakve bi probleme mogla imati Podravka, ako bi bila primorana prihvatiti nepovoljnije uvjete trgovinskog režima, predsjednik Uprave te tvrtke Zvonimir Mršić je kazao kako bi u tom slučaju njihovi proizvodi bili nedostupniji, posebice prerađevine mesa, zbog čega bi došla u pitanje isplativost trgovine na tržištu, primjerice, BiH. To bi značilo da bi trebali ili izmjestiti dio proizvodnje na tržište trećih zemalja, što bi rezultiralo viškom kapaciteta i ljudi u Hrvatskoj, ili bi pak trebali prestati prodavati, rekao je Mršić nakon sastanka na kojem su bili predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Adrisa, Agrokora, Atlantic grupe, Badela 1862, Dukata, Gavrilovića, Vindije, Kraša i Podravke.

Na pitanje novinara je li bilo kontakata s nekim iz vrha vlasti BiH nakon nedavne izjave ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije o mogućem trgovinskom ratu s Hrvatskom, Mimica je odgovorio da je kontaktirano s predstavnicima državnih institucija BIH.

Sasvim sigurno, nakon svega što se događalo na ovim prostorima, govoriti o ratovima nije dobro, pa tako ni o trgovinskim ratovima, istaknuo je Mimica koji smatra da za takvo što nema ni podloge.

Ako ijedno trgovinsko pitanje ostaje otvoreno, ono se treba ubuduće dogovarati na razini BiH – Europska komisija, odnosno Unija, a Hrvatska ostaje otvorena kao partner susjednoj zemlji za što lakše prevladavanje problema koji će nastati u trenutku našeg ulaska u članstvo EU, kazao je Mimica. (H)