Ministarstvo poljoprivrede je Europskoj komisiji uputilo četiri zahtjeva za registraciju i zaštitu oznake poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to za oznaku izvornosti za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres te za oznake zemljopisnog podrijetla za Krčki pršut, Dalmatinski pršut i Baranjski kulen.

Ministarstvo je zahtjeve, kako su danas izvijestili, uputilo 28. veljače, a Komisija će ih razmatrati u roku od najduže šest mjeseci kako bi provjerila opravdanost i ispunjavanje uvjeta propisane u važećim EU uredbama.

Nakon završenog postupka razmatranja, Komisija će objaviti Jedinstveni dokument predmetnih oznaka u Službenom listu EU i tada počinje teći rok za prigovor koji iznosi tri mjeseca i u kojem svaka fizička ili pravna osoba, izvan područja Republike Hrvatske, može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju.

Ukoliko ne bude podnesenih prigovora ili EK odbije prigovor ili ukoliko stranke postignu sporazum, oznaka se registrira i upisuje u registar EU-DOOR bazu podataka.

Kada se oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalni specijalitet registrira na razini EU-a to znači da je proizvod zaštićen na području cijele EU i ta je zaštita vremenski neograničena, ističu iz resornog ministarstva. Na taj način registriran naziv proizvoda je zaštićen od svakog izravnog i neizravnog korištenja te svake zloupotrebe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda te narušavanja ugleda proizvodu.

Napominju i kako proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu i specifičnost tog proizvoda, a također je to i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi. (HRT)