mirko-grbesic-mepas-midiGrbešićeva Mepas grupa, u kojoj su Saponia, Koestlin, Maraska, Brodomerkur, a sada i Kandit, zapošljava 2.500 ljudi, a lani je imala oko 360 milijuna eura prihoda

Nakon što je širokobriješka Mepas grupa s IPK Kanditom u svibnju potpisala predugovor o prodaji društva Kandit d.o.o. za proizvodnju bombona i čokolade, ovih dana trebao bi se potpisati i 6 milijuna eura vrijedan kupoprodajni ugovor, najavljuju iz Mepasa.

Prema riječima inače samozatajnog vlasnika Mepasa Mirka Grbešića, trenutno se provodi dubinska analiza Kandita, nakon čega će se odrediti daljnji potezi vezani za preuzimanje.

Govoreći o motivima preuzimanja osječke tvornice čija tradicija datira iz 1905. godine, te daljnjim planovima s Kanditom, Grbešić je za www.banka.hr kazao: “Jedan od motiva svakako je konsolidacija konditorskog tržišta,  odnosno jačanje tržišne pozicije Koestlina, čiji smo vlasnik, ali i pozicije ostalih naših članica.

Drugi je motiv potencijal koji Kandit i njegovi proizvodi imaju na tržištu. Sigurni smo da Kandit uz intenzivna  ulaganja u tehnologiju, marketing i organizaciju može ostvariti dobre rezultate na tržištu.

Potencijale vidimo ponajprije na domaćem i regionalnom tržištu, gdje je Kandit prepoznatljiv. Cilj nam je zauzeti kvalitetnu poziciju u regiji, a onda ozbiljnije krenuti u osvajanje ostalih tržišta”.

Inače, Mepas grupu  koja ima oko 2.500 zaposlenih trenutno čine tvrtke Saponia, Koestlin, Maraska, Brodomerkur i Kandit u Hrvatskoj, dok se u BiH nalazi distributerska kuća Mepas BiH, te tvornica metalnih konstrukcija Metalac iz Širokog Brijega.

Prema Grbešićevim riječima, grupacija je u 2010. godini ostvarila 360 milijuna eura ukupnoga prihod, čime su, kako je kazao, zadovoljni s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu. No, kolika je dobit ostvarena ne otkrivaju.

Inače, prema podacima iz financijskih izvješća dostavljenih Zagrebačkoj burzi rezultati članica grupe su sljedeći:

Saponia je lani imala 637,8 milijuna kuna prihoda i 7,85 milijuna kuna dobiti. Koestlin je u 2010. prihodovao 185,58 milijuna kuna i imao 28,95 milijuna kuna gubitka. Brodomerkurovi prihodi lani su bili 1,05 milijardi kuna, a dobit 3,23 milijuna kuna. Maraska je (prema nerevidiranim podacima ) imala 113,36 milijuna kuna prihoda i gubitak od 1,84 milijuna kuna.

“Poduzeća koja su vezana za građevinski sektor više su osjetila teret krize što se odrazilo na njihove prihode i dobit, dok su poduzeća koja se bave proizvodnjom i prodajom roba široke potrošnje imala rekordne rezultate. Saponia i Koestlin su tako lani imali rekordnu proizvodnju, a Mepas BiH je također imao odličan prihod na tržištu BiH”, kaže Grbešić.

Kada je riječ o poslovanju u 2011. Grbešić kaže da članice Mepasa koje se bave proizvodnjom i prodajom roba široke potrošnje bilježe rast i taj trend će se zadržati i u drugom djelu godine. No, u poduzećima vezanim za građevinski sektor očekuju rezultate na razini prošlogodišnjih.

Kad je riječ o strategiji za budućnost, Grbešić kaže da svaka članica ima svoj dugoročni strateški plan prema kojem planira sve poslovne aktivnosti.

“Mepas kao grupa će insistirati na boljem korištenje sinergija među članicama, na povećanju efikasnosti u svim tvrtkama, te na jačanju zajedničke tržišne pozicije koja će osigurati stabilno poslovanje u uvjetima nadolazećih integracija”, zaključuje Grbešić. (Bankamagazin)