mljekari-proizvodnja-mlijeka-midiUdruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije u srijedu je predstavila model proizvođačkih organizacija, kojim žele potaknuti udruženu proizvodnju mlijeka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i tvrtki u Europskoj uniji, što u Hrvatskoj tek pokušava zaživjeti.

“Nastavi li se ovakva situacija u domaćem mljekarstvu, u Slavoniji uskoro neće biti ni jedne krave”, upozorio je Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije na predstavljanju modela proizvođačkih organizacija članovima ove udruge.

Istaknuo je kako je situacija svakim danom sve teža, da su dijelu proizvođača mljekare proizvodnju svrstale u drugi razred, s nižom otkupnom cijenom, a nekima jednostavno otkazuju dolazak po mlijeko.

Klasnić kaže da na svom obiteljskom gospodarstvu u Slavonskom Kobašu drži 23 mliječne krave, da godišnje preda oko 80.000 litara mlijeka kojega bi za predaju, tvrdi, bilo i više, ali zbog niske otkupne cijene radije ga daje telićima u tovu.

Godišnju proizvodnju od 120.000 litara mlijeka s 22 muzne krave ima Momir Keser iz Ljupine, malog mjesta na istoku Brodsko-posavske županije.

“Ovo nam je posljednja šansa. Ili ćemo ojačati ili propasti. Primjerice, prošla godina bila je sušna, malo kukuruza, sijeno već kupujemo. Posljedica je pad proizvodnje mlijeka, tako da sad jedva spajamo kraj s krajem”, navodi Keser.

Okupljenim proizvođačima model proizvođačke organizacije predstavio je Miroslav Kovač, voditelj Proizvođačke organizacije Simentalac iz Kutjeva.

“Drago nam je da se širi ova ideja. Proizvođačke organizacije u Europskoj uniji imaju bolji status nego udruge. Kroz njih postajemo prepoznatljivi, lakše pregovaramo pri nabavi ili s mljekarama”, istaknuo je Kovač, potvrđujući upozorenja kolega o katastrofalnom stanju u domaćem mljekarstvu.

Kovač upitnim drži podatak po kojemu Hrvatska uspijeva proizvesti 50 posto svojih potreba za mlijekom. “Situacija je lošija nego što se može opisati, ljudi jednostavno nestaju. Danas nam je važan svaki čovjek koji dođe u proizvođačku organizaciju, jer dnevno prema statistici nestaje 5-6 obiteljskih gospodarstva koja se bave proizvodnjom mlijeka”, naglasio je.

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno ima 319 isporučitelja mlijeka, koji godišnje proizvedu 14,43 milijuna litara mlijeka. (SEEbiz.eu/Hina)