Model otkupne cijene mlijeka na snazi do kraja rujna

Model otkupne cijene mlijeka, dogovoren 24. veljače ove godine, ostaje na snazi do kraja rujna ove godine, dogovorili su predstavnici proizvođača mlijeka i prerađivačke industrije na današnjem sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

mlijeko-proizvodnja-midi2Navedeni model podrazumijeva izračun otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka pet zemalja Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i pomoćnica ministra Vesna Gantner članove Savjeta su upoznali sa novom zakonskom regulativom koja je u pripremi i koja bi do jeseni trebala pokrenuti reformske zahvate u agraru.

Ponajprije se to odnosi na prijedlog novog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim će se olakšati i ubrzati legalizacija poljoprivrednih objekata, a koji bi se u proceduri trebao naći do lipnja, kao i prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim će se pokrenuti velika zemljišna reforma s ciljem da se u funkciju stavi oko milijun hektara obradive zemlje i dr.

Izneseni su podaci o aktualnoj proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj prema kojima je u prva četiri mjeseca ove godine isporučeno 215 milijuna kilograma mlijeka, što je za 5,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Od ukupnog isporučenog mlijeka za ožujak čak je 95,16 posto zadovoljavalo uvjete prve kategorije, odnosno prve klase mlijeka.

Prema primjenjivanom modelu izračuna cijene mlijeka u ožujku je ostvarena cijena od 2,417 kn/kg, dok je u travnju cijena bila nešto viša i iznosila je 2,428 kune za kilogram.

Kao novost najavljen je i novi model isplata potpore za mlijeko od 0,5 kuna za kilogram u deset rata, umjesto dosadašnje isplate na godišnjoj razini.

Isplata ovih potpora krenut će već do 30. lipnja ove godine, navode iz Ministarstva poljoprivrede. (H)

Prethodni članakDani talijanske kuhinje u Mercatoru
Sljedeći članakKuehne + Nagel obilježio 20 godina poslovanja u Hrvatskoj