dm-drogerija-ulaz-ftdSigurnost radnog mjesta važnija je od visine plaće za većinu ispitanih zaposlenika

Prema istraživanju portala MojPosao o poslodavcima prvog izbora najpoželjniji poslodavac je, s 13,4 posto bodova, tvrtka dm drogerie-markt. Na drugom mjestu je T-HT Grupa s 3,6 posto, a na trećem mjestu Agrokor s 3,4 posto bodova.

Na četvrtom mjestu je INA, na petom HEP, a potom slijede Google, Vip, Zagrebačka banka i PBZ. Pliva je na desetom mjestu.

Unatoč uvriježenom mišljenju, visina plaće nije presudan faktor privlačnosti nekog poslodavca.

Za najviše ispitanika, njih 34 posto, sigurnost radnog mjesta glavni je kriterij u odabiru poslodavca prvog izbora. Prema tom čimbeniku, ispitanicima su najatraktivniji HEP i INA.

Poražavajuća je činjenica da bi u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu htjelo raditi svega 13 posto ispitanika, dok su privatne tvrtke u stranom vlasništvu najpoželjnije radno mjesto za većinu ispitanika (32 posto).

Čak i u ovo doba gospodarske krize više od polovice ispitanika (51 posto) često razmišlja o promjeni poslodavca, dok njih 31 posto taj problem muči povremeno. Svega 17 posto ispitanika zadovoljno je svojim poslom i ne razmišlja o promjeni tvrtke.

Među prvih 50 poslodavaca, koji su ispitanici naveli kao svoje poslodavce prvog izbora, nalaze se još: Adris Grupa, Carlsberg Croatia, Croatia Osiguranje, Dalekovod, Dukat, Elektrokontakt, FINA, Franck, H&M, HAC, HGK, HNB, HRT, Hrvatske ceste, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HŽ, IBM, IKEA, Jadran Galenski Laboratorij, Kaufland, Kraš, Müller, Nestle, Nova TV, Philip Morris, Procter & Gamble, RBA, Siemens, Vindija.

Svoje mjesto među 50 najpoželjnijih pronašla su dva nova poslodavca, švedski modni brend H&M i robna kuća IKEA.

U Istraživanju je sudjelovalo više od 1.000 ispitanika tijekom prosinca 2011. godine. (Bankamagazin)