Rast troškova u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je zbog Brexita posrnula funta pritisnula trgovce i vlasnike brendiranih proizvoda, prorijedio je trokutiće oblikovane u formi alpskih visova na čokoladi Toblerone, javlja agencija Bloomberg.

toblerone-mondelez-midiKompanija Mondelez International je smanjila težinu pojedinih Toblerone čokolada u Velikoj Britaniji.

Pored toga, Mondelez je promijenio oblik nekih čokolada, povećanjem razmaka između trokutastih segmenata.

“Kao i mnoge druge kompanije, i mi bilježimo veće troškove nabavke brojnih sastojaka”, navodi se u objavi Mondeleza.

“Snosimo te troškove što duže možemo, a kako bismo osigurali da Toblerone ostanu dostupne na policama prodavaonica i da zadrže prepoznatljiv trokutasti oblik, morali smo smanjiti težinu kod dva tipa naših čokolada u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Mondelez je najnovija u nizu kompanija koja se suočava s pritiskom troškova u Velikoj Britaniji u svjetlu glasanja za izlazak zemlje iz Europske unije, što je pokrenulo slabljenje funte i učinilo uvoz sirovina skupljim.

Bloomberg napominje da Mondelez nije u objavi spomenuo Brexit, navodeći kao razlog smanjenja gramaže čokolade veće troškove nabavke sastojaka, ali dodaje da je pored slabe funte, čokoladu “olakšao” i rast cijena robe kao što su kakao maslac i šećer. (index.hr/SEEbiz.eu)