Agencija za kreditne rejtinge Moody’s ocijenila je kreditno pozitivnim najavljeno izdanje Agrokorovih obveznica u iznosu 475 milijuna eura, no istaknula i da ono neće utjecati na važeći rejting tog koncerna B2.

moodys-midiAgrokor namjerava izdati obveznice s pravom prvenstva i rokom dospijeća 2020. za potrebe refinanciranja postojećeg duga.

Moody’s je tom najavljenom novom izdanju provizorno dodijelio rejting ‘B2’. Agencija inače izdaje provizorne rejtinge uoči konačne prodaje vrijednosnih papira, a konačnu ocjenu dat će nakon zaključenja transakcije i analize dokumentacije, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Prognoza za rejting Agrokora je stabilna. U Moody’su napominju da novo izdanje ne utječe na rejting ‘B2’ već izdanih Agrokorovih neosiguranih obveznica s prvenstvom naplate, koje dospijevaju 2016. i 2019. godine. Očekuju da će novo izdanje imati rejting jednak tim postojećim izdanjima, s istim sigurnosnim i jamstvenim paketom i istim ugovornim obvezama.

Agencija Moody’s navodi da raspolaže informacijama da će Agrokor iskoristiti novac prikupljen novim izdanjem i raspoloživu gotovinu za povrat približno 486 milijuna eura postojećeg duga po kreditu s prvenstvom naplate, te po kreditnim linijama sklopljenim s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i s Međunarodnom financijskom korporacijom, kao i po kreditu koji mu je odobrio Credit Agricole.

Krajnji je rok povrata tih kredita 2013., 2014. odnosno 2015. godina, navodi se u priopćenju. (H)