Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom od 34 milijuna eura podržava modernizaciju zagrebačkog Arena Centra, ukupnog programa financiranja od 123 milijuna eura.

arena-centar-zagreb-midiSredstva su namijenjena povećanju energetske učinkovitosti zagrebačkog trgovačkog i zabavnog centra ali i za uključivanju mladih u posao kroz praksu kako bi im se osigurao pristup cijelom spektru novih i inovativnih vještina.  Kredit je namijenjen Granit-Polusu Lanište d.o.o., vlasniku Arena Centra i zamijenit će postojeće kreditno financiranje korišteno za izgradnju centra.

Nadalje, novi kredit sadrži iznos namijenjen novim kapitalnim ulaganjima.

Time se kompaniji pruža prilika za uvođenje certifikata energetske učinkovitosti i prve sheme “zelenog najma” u Hrvatskoj, u svrhu sveobuhvatnog osiguravanja održivosti kroz poslovanje, upravljanje i korištenje objekata na energetski učinkovit način.

“Arena Centar je postao prepoznatljivo središte zagrebačkog donjeg grada i sretni smo što možemo sudjelovati u njegovu pretvaranju u model energetski održivog komercijalnog centra. Ovime potvrđujemo našu predanost razvoju Zagreba i vrlo smo ponosni što će naša sredstva osigurati mladima pripremu za uspješan izlazak na tržište rada”, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

“Sretni smo zbog mogućnosti osiguravanja dugoročnog financiranja za Arena Centar. Ulaganjem u trgovački centar koji će dobiti BREEAM certifikat i prvi uvesti zeleni najam, postavljamo nove standarde održivosti u hrvatskom sektoru nekretnina”, dodala je Claudia Pendred, direktorica EBRD-a za nekretnine i turizam.

EBRD u Hrvatskoj djeluje od 1994. godine te je do danas uložio preko 3,57 milijardi eura kroz 191 projekt. Banka svojim djelatnostima pokriva gotovo sva područja gospodarstva, s posebnim naglaskom na infrastrukturu, poduzetništvo, financijske institucije i energetiku.