Müller ne radi razliku između tržišta zemalja u kojima smo zastupljeni. Kvaliteta proizvoda je svugdje prisutna jednako, bilo da netko kupuje u Čakovcu, Beču ili Münchenu, ističe Sanel Skenderović, direktor Müller trgovine Zagreb

Već sredinom svibnja nas očekuje još jedno otvorenje u sklopu novoizgrađenog shopping centra u Buzinu te ćemo se svakako i nadalje širiti, kako u obalnom području, tako i u unutrašnjosti Hrvatske. Primarni cilj je pokriti ona područja gdje Müller do sada nije bio dostupan, kaže Skenderović.

Možete li nam na početku pojasniti poslovnu koncepciju Müller drogerije. Na što se posebno poklanja pažnja te što je vaša komparativna prednost u odnosu na konkurenciju u drogerijskom sektoru?
U ovom bismo sektoru kao veliku prednost, koja je ujedno i dio same filozofije našeg poslovanja, posebno naglasili plasiranje proizvoda koji su namijenjeni zapadnom tržištu te činjenicu da ne pravimo apsolutno nikakve razlike između kupaca.

Dakle, sve što je namijenjeno zapadnom tržištu i što se može naći u našim poslovnicama u Njemačkoj također se nalazi i na našim policama u ostalim zemljama pa tako i u Hrvatskoj.

Uz visoku kvalitetu i pristupačne cijene, naš princip poslovanja karakteriziraju i prodajna mjesta koja su površinom znatno prostranija i imaju veći broj odjela na jednom mjestu u odnosu na konkurentske lance.

Na tržištima kojih zemalja Müller djeluje te s koliko prodajnih mjesta ukupno raspolaže? Planirate li uskoro otvaranje nekih novih tržišta?
Zastupljeni smo u sedam europskih zemalja i to u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj. Trenutno imamo otvorene 702 poslovnice, od čega 22 u Hrvatskoj s naglaskom na daljnju ekspanziju.

Ulazak na nova tržišta ovisi o nizu strateških čimbenika i daljnjem poslovnom razvoju tako da još uvijek ne mogu o tome govoriti. U svakom slučaju, vrijeme će pokazati kako ćemo se dalje razvijati.

Od kada ste prisutni u Hrvatskoj te kako ste zadovoljni s dosadašnjim poslovanjem? Možete li reći nešto više o asortimanu koji nudite?
Prvu Müller poslovnicu u Hrvatskoj smo otvorili 2006. godine i od tada bilježimo značajan rast iz godine u godinu kao i veliki plus na kraju svake poslovne godine. Jako smo zadovoljni plasmanom naših proizvoda, a ponajviše etabliranjem vlastitih robnih marki.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nam je također pomogao u nabavi nekih proizvoda koje do tada nije bilo moguće uvoziti ili je to bilo suviše komplicirano. Naš asortiman je jedinstven na hrvatskom tržištu iz razloga što kupcima nudimo toliku raznolikost i velik izbor uz kvalitetnu uslugu i stručno savjetovanje na jednom mjestu.

Tako u većini naših poslovnica na jednom mjestu možete pronaći najveći izbor drogerijskog i parfumerijskog asortimana, prirodne kozmetike, čarapa, proizvoda za kućanstvo, ručnog rada, papirnice, igračaka te foto usluga uz mnoštvo povoljnih ponuda i akcija.

Svaki povratak kupca u našu poslovnicu samo je dokaz prepoznatljivosti i vjernosti te predstavlja motiv za daljnji uspjeh.

Kako ocjenjujete suradnju s hrvatskim dobavljačima?
Surađujemo s velikim brojem hrvatskih dobavljača u svim odjelima te još uvijek primamo raznovrsne ponude gdje priliku dobivaju svi ukoliko procijenimo da njihov proizvod ima potencijala, da svojom kvalitetom odgovara cijeni i standardima te da ga kupci žele vidjeti na našim policama.

Recimo, u parfumeriji većinu kupujemo od hrvatskih dobavljača, iako se radi o stranim brendovima. O plasmanu proizvoda uglavnom odlučuje svaki odjel nabave samostalno.

Budući da naši dobavljači jako cijene suradnju s Müllerom nemamo nikakvih primjedbi te smo jako zadovoljni s dosadašnjom suradnjom.

U prilog tome govori i činjenica da isto kao što smo mnoge velike europske proizvođače doveli na hrvatsko tržište, tako smo sada i hrvatske proizvode domaćih dobavljača počeli širiti i na police drugih europskih zemalja u kojima poslujemo.

Müller ima izrazito razvijen sustav vlastite trgovačke marke. Koliko različitih linija imate te u kojim sve kategorijama proizvoda nudite svoju marku?
Müller robne marke su visoke kvalitete i pristupačnih cijena te bilježimo sjajan odaziv kupaca upravo na njih.

Stalne kontrole kvalitete od strane stručnjaka unutar same tvrtke te dodatne kontrole naših dobavljača i laboratorija trajno osiguravaju beskompromisno visoku kvalitetu proizvoda.

Naše robne marke čine široku paletu ponude, točnije više od 31 brend i ukupno 2.500 proizvoda: od kvalitetnih proizvoda za njegu djeteta (Beauty Baby), kozmetičkih proizvoda (Duchesse) i proizvoda za njegu tijela (Aveo, Cadeavera), preko sredstava za čišćenje (Blink, Soft Star) pa sve do bioprehrambenih proizvoda (Bio-Primo), čarapa (Move Up) i prirodne kozmetike (Terra Naturi).

Planirate li daljnje širenje svoje maloprodajne mreže te na koji se dio Hrvatske planirate fokusirati i zašto?
Trenutno imamo 22 poslovnice uključujući i dvije novootvorene poslovnice u Puli i Poreču čime smo svoje poslovanje proširili i na Istru koja je sama po sebi, a i zahvaljujući svom geografskom smještaju i blizini susjednih država, vrlo atraktivna te je naš dolazak zapravo bio samo pitanje vremena.

Sredinom svibnja imali smo novo otvorenje poslovnice u sklopu novoizgrađenog shopping centra Supernova u Buzinu te ćemo se svakako i nadalje širiti, kako u obalnom području, tako i u unutrašnjosti Hrvatske.

Primarni cilj je pokriti ona područja gdje Müller do sada nije bio dostupan. Ponuda dobrih lokacija i poslovnih prostora, poslovni rezultati a i sam razvoj tržišta su najbitnije smjernice našeg daljnjeg širenja.

Drogerijski sektor jedan je od najbrže rastućih segmenata maloprodaje. Kakav je vaš pogled na trenutno stanje tržišta drogerija u Hrvatskoj? Koje su osnovne razlike hrvatskog u odnosu na njemačko tržište?
Drogerija je naš vodeći sektor u prodaji, a tako i prema udjelu u prometu. Kao što sam ranije spomenuo, ono što nas kao Müller trgovinu odlikuje je prvenstveno to što ne radimo razlike između tržišta zemalja u kojima smo zastupljeni.

Kvaliteta proizvoda je svugdje prisutna jednako, bilo da netko kupuje u Čakovcu, Beču ili Münchenu. Kao razliku u odnosu na njemačko tržište mogu jedino navesti što u Hrvatskoj imamo prisutne i proizvode domaćih dobavljača kao što su Franck, Kraš, Podravka i Saponia Osijek.

Odnos prema zaposlenicima svakako je jedan od kamena temeljaca za uspjeh u ovom biznisu, a drogerije su u istraživanjima o najpoželjnijim poslodavcima redovito na samom vrhu te liste. Koliko se u vašoj tvrtki pažnje poklanja zaposlenicima, njihovoj edukaciji i općenito zadovoljstvu radnim uvjetima?
U Hrvatskoj trenutno imamo zaposlenih gotovo 800 djelatnika te će se sukladno daljnjoj ekspanziji potreba za novim kadrom povećavati. Već samim otvaranjem dviju novih poslovnica u Istri priliku za rad dobilo je novih 60 djelatnika.

Prepoznali smo da su naš najveći kapital upravo naši djelatnici te konstantno radimo na razvijanju njihovih sposobnosti i potencijala organizirajući pritom raznovrsna školovanja i edukacije.

S obzirom na velik broj otvorenih zamolbi za posao koje svakodnevno zaprimamo i čiji se broj stalno povećava, poglavito u periodima kada imamo objavljene natječaje za zapošljavanje, uviđamo da smo i mi prepoznati kao vrlo poželjan poslodavac.

Uz asortiman koji nudimo fokusirani smo i na uslugu savjetovanja prilikom kupnje, a za to je upravo potrebno stručno i ljubazno osoblje. Na kraju cijele priče ipak samo zadovoljan i sretan djelatnik može postati i savršeni djelatnik, a mi ih imamo mnogo i na to smo jako ponosni.