Mutti priča počinje u Italiji, u srcu doline u blizini grada Parma. Mutti rajčice rastu u Parmi od 1899., a njihov izvanredan okus svjedočanstvo je vezi koja sjedinjuje čovjeka i zemlju. Ta veza otkriva svoja blaga tijekom ljetne berbe.

Od male farme do industrijskog poduzeća, Mutti je glavni pokretač konzerviranja rajčice više od 120 godina. Sirovi sastojci se skupljaju i odabiru izravno u polju, a u Mutti tvornicama prerađuju se u roku od pet sati od ubiranja, kako bi se zajamčila njihova svježina, boja, miris i prirodna hranjiva svojstva.

Mutti rajčica
Proizvodnja Mutti proizvoda ima više faza. Prva je svakako kontrola kvalitete. Samo najbolje rajčice stižu do Mutti tvornice. Svaka tura je analizirana kako bi se zadovoljila vrlo visoka očekivanja kvalitete hrane. Mjeri se sadržaj šećera, kiselost i boja. Zdrobljeni ili nedozreli plodovi, koji imaju mrlje, zemlju ili kamenje se odstranjuju. Samo rajčice koje zadovoljavaju Mutti standarde koriste se dalje za proizvodnju. Nakon kontrole kvalitete slijedi dolazak rajčica u tvornicu. Kada je tura prihvaćena, rajčice se stavljaju u spremnike i nježno peru blagim mlazom vode kako se ne bi oštetile. Provodi se još jedna provjera uporabom optičkih senzora, koji odbacuju sve plodove koji ne zaslužuju mjesto u Mutti asortimanu.

Zatim dolazimo do punjenja spremnika. Rajčice se nakon kontrole i dolaska u tvornicu donose u spremnike za skladištenje, koji ih provode u proizvodne linije. Tu se stavljaju u “kupku” koja uklanja i posljednje nečistoće i održava ih svježima i zaštićenim od fermentacije. Tada su rajčice napokon spremne za preradu. Prije nego sama prerada počne, izvodi se treća provjera manualnog sortiranja, inspirirana starim tradicijama talijanske kuhinje te započinje proizvodnja.

Nagrada za savršenstvo
Od 2000. godine, nagrada za kvalitetu Pomodorino d’Oro (Zlatna rajčica) omogućila je stalno poboljšanje kvalitete Mutti proizvoda. To je dobitna kombinacija od koje profitiraju svi: Mutti, poljoprivrednici i kupci. To je nagrada koju Mutti dodjeljuje najboljem poljoprivredniku svake godine, a sastoji se od prave zlatne rajčice: Mutti je jedina tvrtka koja poljoprivrednicima plaća veću cijenu u usporedbi sa svim ostalim proizvođačima.

Mutti ima gotovo 300 poljoprivrednika, prepoznatljivih po tome što u svojim poljima ponosno prikazuju ploču s logotipom branda. Nagrada se dodjeljuje na temelju automatske analize izvedene kada rajčice stignu u tvornicu. Slatkoća, prehrambene vrijednosti i stupanj zrelosti neki su od kriterija. Kriteriji procjene su određeni u suradnji s grupama koje predstavljaju poljoprivrednike i proizvođače.

Mutti je od 2018. godine zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kvaliteti vodeća robna marka u Europi, s tržišnim udjelom od 11,6% što je više od tri puta veće od najbližeg konkurenta. Vodeća pozicija postignuta je u sedam europskih zemalja: Francuskoj, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Sloveniji i, naravno, Italiji.

Proizvodi
Mutti najpopularniji i prepoznatljiviji proizvodi su: Mutti Passata, Mutti Polpa, Mutti dvostruki koncentrat i Mutti Pelati.
Svaki od ovih proizvoda ima svoju priču i svoju svrhu. Passata zadržava svijetlu crvenu boju, baršunastu teksturu i sladak okus, a njezina jednostavnost i praktičnost leži u tome što se može samo zagrijati i već je spremna za konzumaciju. Mutti Polpa ili sitno sjeckana rajčica jedinstven je proizvod koji kombinira sok od rajčice s njenim tanko sjeckanim mesom, tako da može zadržati svježinu tek ubranog ploda.

Može se koristiti u svim ribljim jelima, kao i receptima koji zahtijevaju sirove rajčice. Mutti dvostruki koncentrat rajčice u svim svojim oblicima je odličan način za dodavanje okusa, teksture i boje vašem jelu. Savršen je za recepte koji zahtijevaju dugo vrijeme kuhanja kao što su umak bolognese, složenci i gulaši. Jednako se tako može koristiti u brzim receptima: za začiniti tjesteninu ili kao umak uz jelo. Velikodušno mesnati i čvrsti, pelatima Mutti se uklanja koža, a zatim ih se uranja u ukusnu baršunastu passatu. U kuhinji se upotrebljavaju na različite načine, a idealni su za tradicionalne mediteranske recepte.

Trebate li još jedan razlog da odaberete Mutti? Odličan okus rezultat je odgovornog pristupa prirodi i želje da svima bude omogućen zdrav život.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!