med1Jubilarno 20. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda iz cijele Hrvatske, 14. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda, kao i 11. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda ove godine održavat će se od 2. do 4. listopada u Osijeku.

Pripreme za Dane meda Hrvatske 2015. – najcjenjeniju hrvatsku manifestaciju koja okuplja pčelare, odnosno proizvođače različitih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda, odavno su počele, a svi detalji usuglašeni su u srijedu na sastanku Strukovna skupine pčelarstva u HGK Županijskoj komori Osijek.

Dane meda organizira HGK – ŽK Osijek u suorganizaciji s Hrvatskim pčelarskim savezom, Županijskim savezom pčelara Osječko-baranjske županije, Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom te Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.

“Već prvog dana manifestacije, u petak, 2. listopada, na središnjem Starčevićevu trgu bit će održana tradicionalna priredba Mladi i med, na kojoj se okupi i nekoliko stotina djece. Želja nam je još proširiti ovu priredbu na način da animiramo što više osnovnih škola i djecu predškolskog uzrasta i okupimo ih na mednom doručku na trgu. Cilj nam je mlade naraštaje upozoriti na sva pozitivna svojstva meda”, kaže Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri HGK – Županijskoj komori Osijek.

U subotu, 3. listopada, svečanost je na kojoj se dodjeljuju nagrade proizvođačima u nekoliko kategorija ocjenjivanja proizvoda. HGK će i ove godine organizirati nastup pčelara na Osječkom jesenskom sajmu koji se održava u istom terminu. Manifestacija završava u nedjelju, 4. listopada znanstveno-stručnim skupom na kojem će se obrađivati teme iz problematike pčelarstva.

“Očekujemo u svakom slučaju nastupe i proizvode pčelara iz cijele Hrvatske, ali i iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Naša je manifestacija najvažnija pčelarska manifestacija na području zemlje, a želja nam je da ona poprimi i međunarodni karakter”, zaključuje Nad. (glas-slavonije.hr)