ebay-paypalPripremajući su za izdvajanje PayPala u posebnu tvrtku eBay je prodao eBay Enterprise, odjel koji upravlja stranicama za maloprodaju, za 925 milijuna dolara i premašio je prognoze o dobiti u drugom tromjesečju.

Enterprise odjel preuzela je skupina privatnih investicijskih tvrtki koje predvode Permira i Sterling Partners.

Neto dobit eBay za drugi kvartal iznosi 83 milijuna dolara, u što nije obračunato 786 milijuna dolara od prodaje spomenutog odjela.

Prihodi za eBay-PayPala, koji će se danas razdvojiti, porasli su 7 posto, na 4,37 milijardi dolara.

eBay Enterprise nekada je bio poznat kao GSI Commerce. eBay ga je kupio 2011. za 2,4 milijarde dolara. U posljednjih nekoliko godina izgubili su mnoge klijente i usporili rast, a klijenti su svoje online poslovanje počeli organizirati samostalno.

Vrijednost dionica eBaya, koji najavio i dodatni, milijardu dolara vrijedan program otkupa vlastitih dionica, porasle su u poslijepodnevnom trgovanju na Wall Streetu više od četiri posto.

Dio analitičari optimističan je prema perspektivama eBaya kao samostalne tvrtke.

“eBay neće rasti tako brzo kao PayPal, ali to je vrlo profitabilan posao koji generira ogromnu količinu novca. A dio će se moći vratiti dioničarima”, procjenjuju analitičari za Reuters.

No, drugi upozoravaju da eBay nema pravi odgovor na pitanje kako nastaviti nakon izdvajanja PayPala. U usporedbi s istim lanjskim tromjesečjem, prihodi eBaya pali su 90 posto, upozoravaju,

Osim toga, eBay izdvajanjem PayPala gubi brzorastući i profitabilni servis naplate. Kompanija je opterećena dugom od 7,6 milijardi dolara. Promjenom Googleova algoritma eBay je istisnut iz rezultata tražilica, a prodajom Enterprise odjela eBay gubi širinu, ostaje mu aukcijska prodaja koja je u padu.

Predsjednik kompanije Devin Wenig prepoznao je problem, ali redizajn stranica, bolje korisničko iskustvo i mobilna aplikacija koje nudi kao odgovor danas više nisu dovoljni.

eBay je pionir eCommerca, uveo je maloprodajni online model, spajao trgovce i kupce širom svijeta. No današnje je maloprodajno online tržište zasićeno, korisnici se okreću Amazonu i Etsyju. eBay će morati ponuditi mnogo više kako bi kod korisnika opravdao svoje postojanje, zaključuju kritičari.

S dionicama PayPala će se na Nasdaqu početi trgovati odvojeno 20. srpnja. Neki analitičari procjenjuju vrijednost nove tvrtke na oko 40 milijardi dolara. (banka.hr)