Treći Sajam investicija i trgovine NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno Hrvatskom gospodarskom komorom, sudjelovalo je na trećemu Sajmu investicija i trgovine NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe koji se od 9. do 12. lipnja održavao u gradu Ningbou u pokrajini Zhejiang u Kini.

Na hrvatskom štandu predstavilo je svoje proizvode i usluge 26 hrvatskih tvrtki. Kineskim posjetiteljima predstavljeni su razni hrvatski prehrambeni proizvodi poput tartufa, konzervirane ribe, vina, rakije, proizvoda od lavande, pojedine usluge te specijalizirani proizvodi dodataka prehrani za životinje. Uz vino, rakiju i džemove, posjetitelji su se mogli poslužiti i tartufima koje je na sajmu spremao kuhar tvrtke Zigante Tartufi.

Održani su i individualni razgovori kineskih i europskih tvrtki, dok su komorski predstavnici sudjelovali na četvrtom seminaru China-CEEC Cooperation Seminar for Chambers of Commerce, gdje se razgovaralo o mogućim okvirima suradnje komora Europe u promicanju inicijative Pojas i put.

Predsjednik CCPIT Ningboa Cha Li Da predstavio je razvoj grada, kao specijaliziranoga za suradnju u sklopu inicijative 16+1, naglasivši da je Ningbo među top četiri međunarodne luke prema količini prometa te da kao takav čini ključnu točku u pomorskom putu novog Puta svile.

Predsjednica CCPIT pokrajine Zhejiang Deng, naglasila je kako ta pokrajina ima značajnu ulogu u trgovini s ostatkom svijeta u okviru Pojas i put inicijative te najbrži rast razvoja trgovine.

Od 2010., gledajući samo ukupnu trgovinu sa 16 zemalja Srednje i Istočne Europe, primjetan je značajan porast s 43,5 milijardi USD-a na 58,7 milijardi USD-a u 2016. godini.

Uz značajnu tradicionalnu trgovinsku ulogu, Zhejiang provincija okrenuta je i novim trendovima trgovanja te ima značajnu ulogu i u e-poslovanju odnosno e-trgovini (otvoreno više od 1000 e-trgovina).

CCPIT Zhejiang kao i tvrtke iz te pokrajine surađuju s europskim industrijskim parkovima u sklopu potpore za kineske investicije u Europu, surađuju s komorama 16 zemalja Srednje i Istočne Europe u organizaciji poslovnih misija, individualnih sastanaka, sajmova i drugih događanja važnih za trgovinu, a sve radi boljeg povezivanja europskih i kineskih tvrtki i proširenja dosadašnje suradnje u sklopu trgovine i investicija.

Inače, Ningbo je poznat po dugogodišnjoj tradiciji održavanja sajma robe široke potrošnje CICGF (China International Consumer Goods Fair), a organizatori su nakon dvaju uspješnih specijalnih izlaganja, i ove godine organizirali samostalni sajam specijaliziran za investicije i trgovinu Kine sa zemljama Srednje i Istočne Europe, upravo radi produbljenja dosadašnje suradnje u sklopu inicijative 16+1.