VijestiSvijetPKS: Ulazak Hrvatske u EU jača trgovinsku poziciju Srbije u regiji

PKS: Ulazak Hrvatske u EU jača trgovinsku poziciju Srbije u regiji

Članstvo Hrvatske u EU od srpnja 2013. bit će prilika za Srbiju da lakše izvozi pojedine proizvode na CEFTA tržište.

Pored toga, Srbija će dobiti i na značaju u regionalnoj trgovini zbog povoljnijih uvjeta investiranja, smatraju u Privrednoj komori Srbije (PKS). Očekuje se, takodjer, više zainteresiranih za pokretanje proizvodnje u Srbiji koja će biti namijenjena izvozu na regionalna i ostala svjetska tržišta.

Ulazak Hrvatske u EU i prestanak članstva u CEFTA sporazumu u Uredu PKS-a za regionalnu suradnju vide kao izuzetnu priliku da srpski proizvođači povećaju i plasman određenih prehrambenih proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine.

To se, prije svega, odnosi na proizvode poput jogurta, pavlake, kefira, cigareta, biskvita i rakije na koje će se prilikom uvoza iz EU u Bosnu i Hercegovu primjenjivati puna carina, dok će se iz Srbije izvoziti po CEFTA sporazumu, odnosno bez carina, objasnili su u komori.

Kako navode, nakon ulaska Hrvatske u EU Srbija će imati prednost u izvozu duhana u Hrvatsku i na CEFTA tržištu jer će Srbija moći izvoziti cigarete u Hrvatsku bez carine.

Takodjer, od iduće godine, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, uvjeti za izvoz “osjetljivih” proizvoda, među kojima su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i prirodni med, sojino ulje i mesne prerađevine iz Hrvatske u Srbiju bit će nepovoljniji.

S druge strane, Srbija neće moći zadržati sadašnji nivo izvoza šećera u EU i Hrvatsku jer već sada ispunjava kvotu za izvoz u EU od 180.000 tona godišnje, a tom kvotom će ubuduće biti obuhvaćene i one količine šećera koje se izvoze na hrvatsko tržište.

Govoreći o prednostima ulaska Hrvatske u EU za Srbiju, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocijenio je da će Srbija dobiti veće šanse za plasman svojih proizvoda i na hrvatskom i na tržištu EU.

Savić je u izjavi Tanjugu naveo da bi pristupanje Hrvatske EU moglo stvoriti veće mogućnosti za nastup srpskih poduzeća u toj zemlji te doprinijeti rješavanju pitanja “zarobljene” imovine.

On je podsjetio da se godinama vode pregovori oko imovine srpskih poduzeća u Hrvatskoj koja je “poprilična”, izrazivši očekivanje da će ulaskom Hrvatske u EU oni biti efikasnije i brže završeni. (SEEbiz.eu)

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...