Na ovogodišnjem, 19. međunarodnom sajmu gospodarstva, poduzetništva i obrta Viroexpo 2014. predstavljaju se 782 izlagača iz 25 zemalja, a ti podaci govore da izlagači prepoznaju kvalitetu sajma te da je Viroexpo jedan od značajnijih u Hrvatskoj, istaknuo je na današnjem otvaranju sajma u Virovitici.

Sajam Viroexpo održava se od 24. do 26. siječnja, zemlja partner je ove godine Nizozemska, a među novim su zemljama izlagačima i Kosovo i Azerbajdžan.

Sajam je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je istaknuo kako će ovu godinu obilježiti i ispunjenje obveza kojih se Hrvatska kao članica Europske unije dužna pridržavati u smislu reformi i mijenjanja koncepta razvoja.

“Moramo biti racionalniji i usmjeravati se više prema gospodarstvu. Ovu godinu će obilježiti i velike šanse za naše obrtnike i gospodarstvenike što se tiče europskih fondova. U tijeku je prvi natječaj vrijedan 255 milijuna kuna, najveći natječaj koji smo ikada raspisali za poduzetnike”, rekao je Maras koji je najavio da će se o kraja godine provesti još jedan natječaj vrijedan 1,7 milijardi kuna. Vlada mora učiniti sve kako bi taj novac došao do naših gospodarstvenika, ali to je i obaveza za poduzetnike – da svoje ideje pokušaju artikulirati u projekte i sutra ih plasirati na tržište Hrvatske i Europe, rekao je Maras.

Zemlja partner je Nizozemska, a na gospodarskom se forumu razgovaralo o karakteristikama nizozemskog gospodarstva i poljoprivrede, kako poslovati s Nizozemskom i kako hrvatske i nizozemske potencijale pretvoriti u zajedničke poslovne mogućnosti.

Po iznijetim podacima, ukupna vanjskotrgovinska razmjena Virovitičko-podravske županije i Kraljevine Nizozemske iznosi 543 tisuće dolara, pri čemu je u Nizozemsku izvezeno roba u vrijednosti od 203 tisuće dolara, a uvezeno za 340 tisuća dolara. Virovitičko-podravska županija u Nizozemsku ponajviše izvozi sjeme, sušeni duhan, sjedala, elemente za kuhinje i kartonske kutije, a uvozi sjeme kukuruza i krumpira, bilje i dijelove bilja, lijepila i savitljive cijevi.

Postoje velike mogućnosti za proširenje gospodarske suradnje posebno na području poljoprivrede. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju povećao se interes nizozemskih gospodarstvenika, istaknuto je na forumu.

Na sajmu se predstavlja 13 tvrtki iz Nizozemske, a posebno će biti predstavljen životni stil Nizozemaca – bicikliranje.

Pokrovitelji sajma su ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, turizma, regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sajam Viroexpo prati bogat popratni program s nizom stručnim predavanja i kulturno-zabavnog programa. (Business.hr / Hina)