Centar za razvoj mliječnih proizvoda bit će središte potpore mljekarima s područja Virovitičke županije i kontinentalne Hrvatske

Virovitičko – podravska županija pokrenula je inicijativu izgradnje Centra za razvoj mliječnih proizvoda, istraživačko-proizvodnog projekta kojim želi osigurati održivost i razvoj sektora mljekarstva na području županije i cijele kontinentalne Hrvatske, priopćeno je iz te županije.

Planirani Centar zamišljen je kao središte znanstvene, ali i praktične podrške potpore malim i srednjim mljekarima te kao pokretač istraživačkih aktivnosti u mliječnom sektoru.

Pritom navode podatke koji pokazuju da je, u usporedbi s 2009. godinom, u Virovitičko-podravskoj županiji u 2012. godini isporučeno čak 3,9 milijuna kilograma mlijeka manje, pri čemu je isporuka pala s 25 milijuna kilograma na 21,2 milijuna kilograma sirovog mlijeka godišnje. Alarmantni su i podaci o padu broja farmera, s 929 u 2007. na svega 571 farmera u 2012. godini.

Centar se planira u Poduzetničkoj zoni III u Virovitici na površini od 1.458,90 m2, a među ostalim, pružat će usluge prerade mlijeka za proizvođače s područja Virovitičko-podravske županije u krugu od 40-ak kilometara.

Centar će se baviti i razvojnim istraživanjem kroz korištenje novih tehnologija te razvojem i stvaranjem inovativnih mliječnih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama za prerađivače mlijeka s područja kontinentalne Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta je veća od 36 milijuna kuna, planira se otvaranje 10 novih radnih mjesta, a planirani početak rada Centra je krajem 2015. godine. Virovitičko-podravska županija uložila je do sada oko 500 tisuća kuna u pripremu dokumentacije za projekt, a Grad Virovitica donirao je zemljište. Projekt je kandidiran i za sredstva iz EU fondova, u kojem slučaju bi Europska unija sufinancirala 90% ukupnih troškova.

Centar će pružati i usluge transfera tehnologije, izrade nulte serije novog proizvoda, kontinuiranog istraživanja tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda te usluge informiranja, edukacije, brendiranja, marketinga i promocije mljekarskog sektora. Kao potporna institucija, Centar će doprinijeti konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru mljekarstva kroz prijeko potreban razvoj novih mliječnih proizvoda te razvijanja dodatne vrijednosti u sektoru, kaže se u priopćenju.