vinistra-konferencija-najava-2011-largeVinistra će okupiti 482 uzorka vina, 74 ulja i 20 rakija te ukupno 130 izlagača

Osamnaesti sajam vina i vinarske opreme, Vinistra, u Poreču će od 13. do 15. svibnja okupiti dosad najveći broj domaćih i međunarodnih izlagača i sudionika u popratnom programu.

Kako je najavljeno na konferenciji za medije u Poreču, tradicionalnu izložbu vina u sportskoj dvorani Žatika pratit će gastro događanja, kušanja, okrugli stol, predstavljanja i seminari.

Među restoranima koji će predstaviti svoje kuhinje naći će se vodeće kuće iz Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije, dok će izložbu, među ostalim, obilježiti i okrugli stol na temu budućnosti udruženja vinarstva, događanje pod pokroviteljstvom uglednog svjetskog brenda ljubitelja cigara – Habanos Moments 2011., s gostovanjem jednog od vodećih stručnjaka o cigarama, Simona Chasea – te odabir najbolje malvazije prema mišljenju publike.

Izložbu Vinistra organizira udruga Vinistra, uz generalno pokroviteljstvo Istarske županije te pokroviteljstvo Grada Poreča, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Hrvatske gospodarske komore i Međunarodna organizacija vinove loze i vina (OIV).

Ususret Vinistri, u Poreču je od 27. do 30. travnja u tijeku ocjenjivanje istarskih vina koja će biti nagrađena na samoj izložbi, a 28. travnja i treće međunarodno natjecanje Svijet malvazija s dosad najvećim brojem pristiglih uzoraka.

Vinistra će ove godine okupiti 482 uzoraka vina (od čega 219 malvazija i 263 drugih sorti), 74 uzoraka ulja te 20 rakija. Na Vinistri će nastupiti 130 izlagača, među kojima su vinari, uljari, pršutari i proizvođači rakije te proizvođači opreme.

“Vinistra je punoljetna! U osamnaestoj godini održavanja, čak i u vrijeme recesije, okupili smo dosad najreprezentativniji broj izlagača, ne samo brojkom, već i njihovim ugledom. Vinistra nastavlja prerastati iz svoje osnovne ideje, izložbe vina i vinarske opreme, u događanje koje predstavlja ukupan životni stil, ali i mjesto formiranja mišljenja i razvoja ideja vezanih uz vino i vinarstvo”, izjavio je Ivica Matošević, predsjednik Vinistre.

On je pritom dodao kako dosad najveći broj pristiglih domaćih i međunarodnih uzoraka na natjecanje Svijet malvazija govori kako je zaista riječ o neslužbenom svjetskom prvenstvu malvazija i potvrda kako se ide u pravom smjeru.

Vinistra se već tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Grada Poreča, čiju ponudu obogaćuje nizom događanja koja grad pozicioniraju rame uz rame sa svjetskim turističkim središtima.

“Grad Poreč već niz godina podupire Vinistru te je naše partnerstvo danas jedan od najuspješnijih primjera spajanja izložbenih aktivnosti s promocijom gospodarskih, turističkih i kulturnih vrijednosti – istarskih proizvoda, jednog specifičnog životnog stila te želje da se dio naše svakodnevice prenese na domaće i međunarodne posjetitelje. Vinistra i u svom 18. izdanju nastavlja biti jednim od najuglednijih i vodećih vinskih i gastro događanja u Hrvatskoj. Vjerujemo da će Grad Poreč i Vinistra i ove godine posjetiteljima prirediti tri sjajna dana”, izjavio je Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča.