Najveći pad američke maloprodaje od 1992.

amerika-ftdPromet u američkoj maloprodaji u 2009. smanjen je za 6,2 posto u odnosu na godinu ranije

Promet u američkoj maloprodaji u prosincu 2009. pao je za 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije i time neslavno zaključio godinu u kojoj je promet smanjen po najvišoj stopi u gotovo dva desetljeća prikupljanja tih podataka, objavila je u četvrtak američka vlada.

Prosinački podaci iznenadili su većinu ekonomista koji su očekivali rast prometa u maloprodaji od 0,5 posto.

U 2009. promet je smanjen za 6,2 posto u odnosu na godinu ranije, što predstavlja najveći pad od 1992., kada su se počele voditi te statistike, objavilo je američko ministarstvo trgovine.

U zadnjem mjesecu lani promet je smanjen ponajprije zbog pada potražnje za automobilima, odjećom i uređajima, tumači se dalje u priopćenju ministarstva za trgovinu.

Ako se isključe automobili, promet u prosincu je smanjen za 0,2 posto prema mjesecu ranije. Ekonomisti su pak očekivali da će porasti za 0,3 posto.

U posljednja gotovo dva desetljeća pad prometa u američkoj maloprodaji zabilježen je samo u 2008., kada je smanjen za 0,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Slaba potražnja Amerikanaca istaknula je goleme teškoće s kojima se najveće svjetsko gospodarstvo suočava u vrijeme postupnog oporavka od najteže recesije u posljednjih sedam desetljeća. (H)

Prethodni članakZagreb: Smanjen promet u trgovini na malo
Sljedeći članakPotrošačke cijene u SAD-u porasle za 2,7 posto u 2009.