VijestiZemljaZagreb: Smanjen promet u trgovini na malo

Zagreb: Smanjen promet u trgovini na malo

trgovina-maloprodaja-potrosaci-ftdNa godišnjoj razini pad je u studenom iznosio 15,8 posto

Promet od trgovine na malo u Zagrebu u studenom prošle godine je nominalno smanjen za 10,7 posto u odnosu na listopad, te za 15,8 posto prema studenom 2008. godine, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U razdoblju od siječnja do studenog prošle u odnosu na isto razdoblje 2008. godine u Zagrebu je zabilježen pad prometa od trgovine na malo za 12,9 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju pad prometa od trgovine na malo u studenom u odnosu na listopad u 21 trgovačkoj struci.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicima, na koju se odnosi gotovo četvrtina zagrebačke maloprodaje, promet je u studenom u odnosu na listopad nominalno pao za 10,1 posto.

U trgovini motornih goriva i maziva, u kojima se ostvaruje nešto više od petine ukupnog prometa, promet je smanjen za 8,3 posto.

Među trgovačkim strukama s nešto većim udjelom u zagrebačkoj maloprodaji, pad prometa u studenom se u odnosu na listopad bilježi i kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, nominalno za 18 posto te u maloprodaji željeznom robom, bojama i staklom, za 20,4 posto.

Rast prometa zabilježen je u četiri trgovačke struke – u maloprodaji motornih vozila, nominalno za 7,7 posto, kod dijelova i pribora za motorna vozila za 9,1 posto, rabljenoj robi i prodaji van prodavaonica za tri posto te kod ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda za 0,7 posto. (H)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...