Najveći proizvođač mesa u Europi ulaže u Srbiji

clemens tonnies-midiVlasnik njemačke mesne industrije Tönnies Clemens potvrdio je kako namjerava organizirati proizvodnju mesa u Srbiji, a s premijerom Vučićem je dogovorio sljedeće korake za dolazak te kompanije u Srbiju.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor s kompanijom Tönnies priprema za lipanj, budući da Srbija treba napraviti još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle uzimati svinje za kompaniju Tönnies. Tönnies je objasnio kako se već radi na projektiranju deset farmi u Srbiji, te je istaknuo kako njegov dolazak ne znači gušenje domaće proizvodnje.

Riječ je, rekao je Vučić, o izgradnji suvremenog “vertikalnog poduzeća”, koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klaonicu tovnih svinja.

“Tönnies je najveći u Europi. Njegova namjera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći dio otkupi od naših seljaka, ukupno četiri milijuna svinja”, rekao je Vučić.

On je dodao da u Srbiji danas u klaonicu ide 2,8 milijuna svinja, a da je 2010/2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910.

“Planirana proizvodnja od četiri milijuna je ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje”, rekao je Vučić.

“Dobili smo konačnu vijest od Tönniesa da želi ulagati i raditi u našoj zemlji i želi raditi profit za svoju kompaniju što će značiti i oporavak posrnule srpske poljoprivrede”, rekao je Vučić.

Vlada Srbije i njemačka kompanija Tönnies, koja je najveći proizvođač mesa u Europi, potpisale su u ožujku prošle godine Memorandum o razumijevanju

Memorandum su tada potpisali ministar poljoprivrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije Tönnies Danijel Notbrok.

Njemački Tönnies je jedan od najvećih proizvođača svinja u Europi koji godišnje uzgoji oko 17 milijuna svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi eura po godini. (SEEbiz.eu)

Prethodni članakMondelez prodaje Philadelphia sireve
Sljedeći članakMasterCard: Korisnici sve više biraju nove načine plaćanja