Istraživanje kompanije MasterCard pokazuje da su korisnici tijekom 2015. sve više počeli koristiti dostupne mogućnosti mobilnih plaćanja. Ovaj trend odražava promjene koje su nastupile od 2014., kada su se korisnici pitali što je sljedeće u tehnologijama plaćanja.

beskontaktno-placanje-midiKorisnici kartica od banaka i trgovaca očekuju mogućnosti mobilnih plaćanja, a komentari na društvenim mrežama su se i više nego udvostručili u odnosu na 2014. godinu.  Tijekom Svjetskog mobilnog kongresa MasterCard je objavio rezultate svog četvrtog godišnjeg istraživanja o mobilnim plaćanjima, koje je proveo u suradnji s tvrtkom PRIME Research.

Istraživanjem je obuhvaćeno 2 milijuna objava o mobilnim plaćanjima objavljenih tijekom 2015. na Twitteru, Facebooku, Instagramu, forumima, Wibou, Googleu+ i YouTubeu, što predstavlja rast u odnosu na 85 000 objava iz 2012., kada je istraživanje provedeno po prvi put.

Osim povećanog interesa, tijekom 2015. korisnici su imali pozitivnije mišljenje o tehnologiji mobilnih plaćanja; 95 % korisnika izjavilo je da je njihovo mišljenje pozitivno ili neutralno. “Činjenica da se nakon tri godine praćenja te teme čini da korisnici u potpunosti prihvaćaju novu generaciju plaćanja pozitivna je za industriju”, rekla je Marcy Cohen, potpredsjednica odjela digitalnih komunikacija kompanije MasterCard.

PROŠIRENJE MOGUĆNOSTI PLAĆANJA
U 97 % svih razgovora o mobilnim plaćanjima tijekom 2015. spominjale su se mogućnosti koje pružaju usluge Apple Pay, Samsung Pay i Android Pay, pri čemu se najviše objava odnosilo na predstavljanja proizvoda i poboljšanja usluge. Osim rasprava o digitalnoj lisnici, najviše se razgovaralo o beskontaktnim karticama (47 %), nakon čega je slijedila biometrija (33 %) te osobna plaćanja (14 %) i prenosivi elektronički uređaji (6 %).

Razgovori o beskontaktnim karticama najviše su se odnosili na uvođenje globalnog prihvaćanja kartica u sklopu sustava javnog prijevoza u Londonu, Chicagu i Petrogradu, kao i na dostupnost na glavnim sportskim događajima diljem svijeta.

Biometrija je bila popularna tema u 2015., što je vidljivo iz činjenice da su u društvenim razgovorima bile zastupljene 163 zemlje diljem svijeta. Tehnologija plaćanja na temelju otiska prsta i elektrokardiograma (EKG-a) tijekom godine postala je zanimljiva tema za korisnike, dok je prepoznavanje lica (”Selfie Pay“) ostalo najčešća tema u razgovorima i biometriji (55 %).

Primjeri u kojima su se spominjali prenosivi elektronički uređaji u posljednjem tromjesečju 2015. bili su za 30 puta veći nego u prvom tromjesečju te iste godine.

Digitalni novčanici postaju sve češća tema razgovora na društvenim mrežama diljem svijeta. Tijekom posljednje godine došlo je do porasta u svim regijama, uključujući: : Aziju i Pacifik (+159 %), Europu (+144 %), Latinsku Ameriku i Karibe (+20 %), Bliski Istok i Afriku (+111 %) te Sjevernu Ameriku (+519 %).

SIGURNOST U FOKUSU
Sigurnost i zaštićenost mobilnog plaćanja i dalje su glavna tema razgovora; tijekom 2015. godine 94 % korisnika društvenih mreža izrazilo je pozitivan ili neutralan stav prema toj vrsti plaćanja, što je povećanje od 3 postotna boda u odnosu na istraživanje iz 2014.

To odražava globalni trend uočen tijekom svih godina istraživanja: 2013. godine 77 % korisnika imalo je pozitivno ili neutralno mišljenje o sigurnosti, u odnosu na njih 70 % tijekom 2012. Glavna područja zanimanja obuhvaćala su ukidanje lozinki i nove sustave provjere identiteta na temelju biometrijske tehnologije.