Ukupno 69% količinske prodaje ove grupe kategorija ostvaruje se kroz moderne formate, a preostali dio kroz tradicionalne formate.

U grupu kategorija namazi uključene su paštete te čokoladni, mliječni i voćni namazi. Kategorija pašteta uključuje proizvode na kojima je jasno naznačeno da su paštete. Mogu biti napravljene od smjese mesa, začina, ribe i povrća. Nalazimo ih na policama i u hladnjaku. Zamjena za paštetu također je dio ove grupe kategorija, a na proizvodima je naznačeno da su paštete, ali im je baza soja kojoj se mogu dodati različite vrste povrća. Uz to, kategorija uključuje i namaze koji za osnovu imaju meso, ribu, povrće ili kombinaciju nečeg od ovo troje. Na proizvodima je jasno naznačeno da su paštete, namazi ili namazi za sendviče. Čokoladni namazi pakirani su u staklenke, tube ili plastične čašice. Mogu se konzumirati u obliku u kojem jesu ili kao namaz na kruhu, palačinkama ili drugim desertima.

Mliječni i sirni namazi s okusom ili bez, napravljeni su od sira ili svježe mliječne kreme te se skladište isključivo u rashladnim uređajima. Obično su pakirani u plastične posudice. Ovdje su uključeni i nemliječni sirni namazi; to su proizvodi napravljeni kako bi zamijenili sirni namaz u okusom i izgledom, a napravljeni su od zamjenskih sastojaka kao što je tofu. Voćni namazi uz sve vrste marmelada i džemova koji se koriste kao namaz za kruh ili za pripremu kolača uključuju i marmelade i džemove za dijabetičare.

Izvor: Nielsen panel maloprodaje
Izvor: Nielsen panel maloprodaje

PRODAJNI TRENDOVI
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2). Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere, tržnice, mesnice i ugostiteljstvo. Kategorija u posljednjih godinu dana (kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana: MAT TY siječanj 2021. – prosinac 2021.) bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Promatrajući aspekt mjesta prodaje, 69% ukupne količinske prodaje ove grupe kategorija ostvaruje se kroz moderne formate, a preostali dio kroz tradicionalne formate. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, promatrajući količinski, vodeća tri proizvođača zastupala su 46% količinske prodaje kategorije namaza. Abecednim redoslijedom oni su: Belje, Gavrilović i Podravka.