U okviru promatrane skupine sredstava za pranje i održavanje rublja ukupno je 38% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja

Kategorija sredstava za pranje i održavanje rublja obuhvaća deterdžente za pranje rublja, omekšivače, sredstva za otklanjanje mrlja, hvatače boja i omekšivače vode za pranje rublja.

Prodaja sredstava za pranje i održavanje rublja tijekom 2021. godine zabilježila je vrijednosni i količinski pad po stopama od 1,9 i 3,2 posto. Najveći udio u količinskoj i vrijednosnoj prodaji u okviru sredstava za pranje i održavanje rublja u 2021. godini zabilježili su deterdženti za pranje rublja s 43,1, odnosno 65% udjela.

U okviru promatrane skupine sredstava za pranje i održavanje rublja ukupno je 38% vrijednosne prodaje proizašlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje uočava se pad od 2,7% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje. Najveći rast prodaje putem promocija u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je u kategoriji hvatača boja, gdje taj udio iznosi 1,5%. Pored toga, kategorija sredstava za otklanjanje mrlja bilježila je blagi rast udjela promotivne prodaje u 2021. godini od 0,7%.

Nasuprot tome, uvjerljivo najveći pad prodaje putem promocije u odnosu na prethodnu godinu zabilježili su omekšivači rublja u iznosu od 4,8%. Također, deterdženti za pranje rublja bilježe pad od 2,2% udjela promotivne prodaje, kao i kategorija omekšivača vode za pranje rublja koja bilježi pad od 1,2%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine čak 99,6% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju svega 0,4%. U odnosu na 2020. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama u 2021. je zabilježila pad od 8,7%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od 42,2 posto.