Nastavak isplata potpora za proizvođače svinja za ublažavanje afričke svinjske kuge

Do danas je eutanazirano oko 19.400 svinja s 870 gospodarstava dok je dodatno putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno oko 34.000 svinja čime je razrijeđena populacija svinja u zoni ograničenja, što je nužno", istaknula je ministrica Marija Vučković

Nastavljaju se isplate potpora za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge (ASK), a do 22. rujna kroz Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave ASK-a za 220 gospodarstava ukupno je isplaćeno 1,09 milijuna eura, priopćilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede poslala je 108 obrađenih zapisnika te je u tijeku isplata ukupnog iznosa od gotovo 800 tisuća eura.

Tako će s biti sveukupno isplaćena potpora za 328 gospodarstava ukupnog iznosa 1,9 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Prema Odluci o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske koju donijela Vlada na sjednici 21. rujna 2023. godine, a koja iznosi 4,5 milijuna eura, isplate su pripremljene za 141 gospodarstvo koje nije ostvarilo potporu temeljem Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave ASK-a.

Ukupan iznos interventne financijske pomoći koji će biti isplaćen je 432,8 tisuća eura, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Vučković: U najkraćem mogućem roku obnavljat ćemo svinjogojski fond
O do sada isplaćenim potporama govorila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potvrdivši kako će svinjokolje u Slavoniji ove jeseni biti, a svinjogojski fond obnovit će se u najkraćem roku.

Ministrica Vučković u Vinkovcima je bila nazočna Koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je riječ bila upravo o suzbijanju afričke svinjske kuge o kojoj bi rano popodne ministrica trebala razgovarati i sa svinjogojcima u Gundincima u Brodsko-posavskoj županiji.

Prema njezinim riječima, danas i sutra nastavlja se s isplatama, a isplatit će se ukupno 1,2 milijuna eura za 249 oštećenih svinjogojaca.

“Do danas je eutanazirano oko 19.400 svinja s 870 gospodarstava dok je dodatno putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno oko 34.000 svinja čime je razrijeđena populacija svinja u zoni ograničenja, što je nužno”, rekla je.

Najavila je da će država “svinjogojski fond obnavljati u najbržem mogućem roku” te će “pored naknada za direktne štete i rada na naknadama za izgubljenu dobit, na vrijeme objavljivati investicijske programe za ponovno podizanje proizvodnje”.

Naglasila je stav ministarstva da se naknada štete isplaćuje svim uzgajivačima, dok će se dodatno poduprijeti obnova proizvodnje svima koji to žele.

Potvrdila je kako se zona ograničenja i dalje prostire na cijelu Vukovarsko-srijemske županije, tri jedinice lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj i jedne u Osječko-baranjskoj županiji.

“Prodaje svježeg mesa odnosno klanja na vlastitom gospodarstvu u zoni ograničenja nema, kao ni prodaje svježeg mesa koje potječe od životinja iz zone ograničenja, niti svih oblika prerađevina osim onih koji su dozvoljeni posebnom uredbom”, podsjetila je.

Svinjokolje će biti
Potvrdila je kako će se svinjokolje održavati, ali tako da ne utječu na širenje kuge. “Najmanje što možemo napraviti je podržati tu tradiciju financijski i na sve druge moguće načine”, poručila je.

Na pitanje dokle se stiglo s kategorizacijom odnosno rekategorizacijom objekata za držanje svinja, rekla je kako je posljednje četiri godine kategorizirano više od 74.000 objekata.

“Osim što smo platili prvu kategorizaciju, nedavno smo, prije pojave afričke svinjske kuge, propisali da ćemo još jedanput svima platiti kategorizaciju iako je to obveza posjednika”, rekla je.

Izvijestila je da je do danas uvjete za rekategorizaciju odnosno prelazak u višu kategoriju koja zadovoljava biosigurnosne uvjete, ostvarilo 7.124 objekta.

Zahvalila je veterinarima koji, kako je rekla, ulažu ogromne napore kako bi se izborili s afričkom svinjskom kugom ocijenivši da taj proces nije lagan, ali se mora provesti želi li se spasiti domaće svinjogojstvo.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potvrdio je kako se afrička svinjska kuga pojavila i u općini Ivankovo, na jednom gospodarstvu.

“Što se tiče svinjokolja, održat će se tako da će se dopremiti gotove svinjske polutke izvan zone ograničenja. Detalje još nismo dogovorili, ali se nadam najboljem, a optimizam nam podiže i najava da bi se mjere mogle ukinuti u područjima koja i u idućih mjesec dana ostanu netaknuta od afričke svinjske kuge”, naveo je Dekanić.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU tijeku je berba grožđa u vinogradima kompanija Fortenova grupe
Sljedeći članakStudenac: Korak bliže slavonskoj zajednici