VijestiZemljaU tijeku je berba grožđa u vinogradima kompanija Fortenova grupe

U tijeku je berba grožđa u vinogradima kompanija Fortenova grupe

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika na ukupno 1.300 hektara zemljišta, u tijeku je berba grožđa koja je krenula desetak dana kasnije u odnosu na prethodne godine zbog ovogodišnjih vremenskih neprilika. U Belju je u tijeku berba graševine, najzastupljenije sorte u vinogradu koji se prostire na 564 hektara južnih padina Banovog brda, u središtu Baranje. Berba je također u punom jeku i u Agrolaguninim vinogradima koji se protežu na impozantnih 630 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča. U vinogradima Vupika na području Srijema, vremenske neprilike i olujno nevrijeme nanijelo je veliku štetu pa će berba biti dodatno izazovna i fokusirana na iskorištavanje svog dostupnog grožđa. Godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Fortenova grupe – Belja, Agrolagune i Vupika je 10 milijuna litara vina što čini oko 15% ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj, a najznačajnije udjele imaju vinske sorte graševine i malvazije. U svim vinogradima i vinarijama Fortenova grupe fokus je na proizvodnji vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, a ovu godinu obilježilo je i više od 100 nagrada za kvalitetu vina na svim relevantnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima za sva tri brenda Vina Belje, Vina Laguna i Goldschmidt.

Učinkovitost ovogodišnje berbe u Belju značajno će povećati novi kombajn za grožđe ERO grapeliner serije 5000. To je prvi kombajn za grožđe koji je nabavljen za vlastite potrebe i prilagođen za uzgojni oblik beljskih vinograda. Nabavljen je putem mjere 4.1.1. programa ruralnog razvoja pa je dio vrijednosti kombajna financiran iz sredstava Europske unije. Specifičnost kombajna je njegova velika učinkovitost u radu jer obere desetak redova vinograda prije pražnjenja spremnika i dvostruko je brži od ručne berbe. Iako kombajn radi na principu mlatilica koje tresu grožđe, njihov rad je prilagođen na optimalnu brzinu kako bi se sačuvala kvaliteta svakog grozda. Kombajn je opremljen s puno hidraulike koja omogućava njegovo podizanje iznad redova vinograda, ali i okretanje u mjestu. Zbog blizine vinarije i prerade, sve grožđe ubrano s kombajnom će biti u prijemnim koševima u vinariji Belje samo pola sata nakon berbe.

Tomislav Pintarić, rukovoditelj vinogradarstva Vina Belje ističe da će ovo biti jedna od najizazovnijih berbi no beljski vinogradari su učinili sve što su mogli kako bi sačuvali grožđe: “Grožđe koje je do sada ubrano je dobre kvalitete, a berba ide planiranim tempom posebno zbog novog kombajna za berbu koji je u punom pogonu. Za ovako izazovnu berbu posebno nam je važna dobra suradnja i sinergija između vinograda i vinarije kako bismo izvukli maksimum iz grožđa i proizveli naša prepoznatljiva vina visoke kvalitete. Velike količine kiše su negativno utjecale na formiranje grozda što će u konačnici utjecati na ovogodišnje prinose, posebno crnog sortimenta. Zbog navedenih vremenskih uvjeta, glavni prioritet nam je bio sačuvati kvalitetu grožđa pa smo na vrijeme obavili sve potrebne mjere u zaštiti vinograda.”

Josip Barišić, direktor proizvodnje i vinarstva u Agrolaguni, za ovogodišnju berbu je istaknuo: “Ova godina je izrazito nepredvidiva i izazovna, a utjecaj ovakvog ekstremnog vremena je velik. U vinogradarstvu, vremenski uvjeti imaju značajnu ulogu i utječu na puno faktora kvalitete vina od razine kiselosti do aromatskih profila. Ono što vinarstvo čini fascinantnim je upravo njegova nepredvidljivost. Prošle godine, toplija klima proizvela je bogatija i zrelija vina, dok ćemo ove godine imati vina definirana nižim udjelom alkohola, svježim aromama i pojačanom kiselošću. Izazovni uvjeti poput ovih pružaju priliku za prilagodbu i inovaciju, omogućavajući nam da stvaramo vina koja odražavaju svoje jedinstvene uvjete.”

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...