Nastavlja se osjetan pad proizvodnje mlijeka

Nastavlja se osjetan pad količina prikupljenog mlijeka u Hrvatskoj i pad proizvodnje mlijeka za piće, pa je tako u srpnju ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 17,5 posto manja nego u srpnju prošle godine, a proizvodnja mlijeka za piće je pala za 35,9 posto, pokazuju zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po tim je podacima, u Hrvatskoj u srpnju ove godine prikupljeno 41.626 tona kravljeg mlijeka, što je 8.808 tona manje nego u srpnju prošle godine.

U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u srpnju ove godine prikupljeno je 17 posto manje mlijeka.

Srpanj je tako 14. mjesec zaredom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a to je već 11. mjesec zaredom sa smanjenjem većim od 10 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je u srpnju na godišnjoj razini osjetnije smanjena proizvodnja mlijeka za piće – proizvedeno ga je 13.926 tona, što je 7.805 tona, ili 35,9 posto manje nego u srpnju prošle godine.

Pad je još izrazitiji usporedi li se s prosječnom mjesečnom proizvodnjom u prošloj godini.

Naime, prosječna mjesečna proizvodnja mlijeka za piće prošle je godine iznosila 25.319 tona, što znači da je proizvodnja u srpnju ove godine bila manja za 45 posto.

Statistički podaci pokazuju da je u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjena i proizvodnja fermentiranih proizvoda, vrhnja i maslaca, a porasla je samo proizvodnja kravljeg sira.

U sedmom mjeseci ove godine proizvedeno je 7.776 tona fermentiranih proizvoda, što je 21 posto manje nego u srpnju prošle godine, a proizvodnja vrhnja je pala za 18,9 posto, na 2.100 tona.

Istodobno je proizvodnja maslaca smanjena za 15,2 posto, na 235 tona.

Od mliječnih proizvoda rast proizvodnje se bilježi samo kod kravljeg sira kojeg je u srpnju proizvedeno 3.197 tona, ili 6,7 posto više nego u srpnju prošle godine.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije – Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka, koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

Po podacima iz mjesečnog biltena HPA, u srpnju je mlijeko isporučivalo 10.829 proizvođača, što je 17,1 posto, ili 2.232 proizvođača manje nego u srpnju prošle godine. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakLogiko edukacija: Trening “Kontroling u logistici”
Sljedeći članakAlibaba želi nadmašiti Walmart