Nectar će do kraja ove godine preraditi još 30.000 tona raznih sirovina – voća i rajčice, pa će ukupna količina u 2013. iznositi 100.000 tona, izjavio je Tanjugu generalni direktor tvornice “Nectar” Čedo Praška.

“Za sljedeću godinu planiramo proširenje kapaciteta, što će svakako dovesti do povećanja ukupne količine sirovina za preradu”, kazao je Praška.

Sirovine se prerađuju na pet lokacija – u Bačkoj Palanci, Vladičinom Hanu, Arilju, Skoplju i Ajdovščini, a od tih sirovina prave se poluproizvodi u vidu voćnih koncentrata, smrznutog voća i aseptičnih voćnih kaša. Ti poluproizvodi se koriste za vlastitu proizvodnju, a preostala količina se izvozi na tržišta Europske unije i Rusije.

Praška je naglasio da su vlastita prerada i proizvodnja velika prednost “Nectara” jer imaju zaokružen ciklus od njive, preko prerade, do gotovog proizvoda, što doprinosi standardno dobroj kvaliteti njihovih proizvoda.

“Nectar” posjeduje plantaže jagoda, na površini od 10 hektara, koje su ujedno među najvećim u Srbiji, kao i plantaže drugog voća poput jabuka, breskve, marelica, kruške, s kojih se voće direktno prerađuje u “Life 100%” sokove i “Nectar Family” nektare.

U toj kompaniji su podsjetili da je “Nectar” dvije godine zaredom proglašavan za Najomiljenijeg domaćeg proizvođača kao i za Najbolji korporativni brend u Srbiji te je dobitnik svjetske nagrade za kvalitetu za “Life 100%” sokove u Bruxellesu po odluci najvećeg internacionalnog žirija (Superior taste award, Bruxelles 2012).

Još jedna potvrda kvalitete “Nectar” proizvoda je i nedavno istraživanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kvalitete sokova na tržištu Srbije.

Prema tom istraživanju, najveći broj testiranih uzoraka kompanije “Nectar”, 10 od 10 “Nectar Life 100%” sokova i “Nectar Family” nektara u potpunosti odgovara deklariranom voćnom sadržaju na pakiranjima. (Tanjugbiz.rs)