svicarska-planina-snijeg-largePrehrambena kompanija Nestlé počela je koristiti specijalizirane tehnologije kojima se služe stručnjaci za proučavanje snježnih pojava kako bi poboljšala kvalitetu sladoleda, priopćeno je iz te kompanije.

Nestléovi znanstvenici surađuju s Institutom za istraživanje snježnih pojava i lavina u Švicarskoj (SLF) kako bi ispitali mikroskopske dijelove kristala koji se nalaze i u snijegu i u sladoledu.

Ova suradnja treba pomoći kompaniji Nestlé u rješavanju problema koji je univerzalan za svakog proizvođača sladoleda: kako što duže održati originalnu teksturu i strukturu proizvoda, ističu iz Nestléa.

Ovo zajedničko istraživanje temelji se na radu jedinog rendgenskog tomografskog uređaja na svijetu koji omogućava dugoročno promatranje sitnih čestica u supstanci pri temperaturama od 0 do -20°C. Stručnjaci promatraju razvoj kristala leda u snijegu i kako to utječe na njegove karakteristike, što je ključni faktor za razumijevanje formiranja lavina. Kristali leda utječu i na karakteristike sladoleda na sličan način mijenjajući, svojim rastom i promjenom oblika, teksturu i strukturu sladoleda.

“Sladoled je inherentno nestabilna supstanca”, ističe dr. Hans Jörg Limbach, znanstvenik iz Nestlé istraživačkog centra u Švicarskoj. “Led će se odvojiti od originalnih sastojaka, poput krema i šećera, uslijed prirodnog procesa. Kada ostavite sladoled u zamrzivaču kod kuće na duži period na kraju ćete vidjeti komadiće leda kako se formiraju u proizvodu”, pojašnjava Limbach.

U industriji proizvodnje sladoleda povratna informacija kupaca o sladoledu, koji se pakira u kutije i ostavlja u zamrzivaču, često se odnosi na teksturu i izgled sladoleda.

“Oscilacije temperature, do kojih može doći u različitim fazama prijevoza i skladištenja proizvoda, nisu dobre za kvalitetu sladoleda”, dodaje Nestléov znanstvenik.

“Većina kućnih zamrzivača namještena je na temperaturu od -18°C, ali temperatura nije konstantna i varira po nekoliko stupnjeva, što uzrokuje otapanje dijelova sladoleda i njihovo ponovno zamrzavanje. Sladoled ponekad može postati ‘gumen’ zbog gubitka vode ili zraka ili pun leda. U Nestléu predano radimo na receptima da osiguramo kvalitetu i stabilnost sladoleda i pri ovakvim temperaturnim oscilacijama, odnosno uvijek tražimo načine da ih učinimo otpornijima”, zaključuje Limbach.

Istraživanje je već pokazalo da neki kristali leda rastu i spajaju se, stvarajući veće kristale koji uništavaju teksturu sladoleda. Ukoliko se identificira glavni mehanizam rasta kristala, može se naći bolji način kako bi se taj proces usporio.

Trenutno se radi na istraživanju u suradnji sa SLF-om i istraživačkom grupom na Institutu Paul Scherrer u Švicarskoj. Ovo će znanstvenicima dati pristup tehnologiji koja će im omogućiti ispitivanje mikroskopskih čestica sladoleda u još većoj rezoluciji, smatraju u Nestléu.