Švicarski prehrambeni div Nestle nagovijestio je u utorak da je sve bliže odluci da proda ‘loše’ brendove i poboljša svoj portfelj odustajanjem od tvrtki koje su kroz dulje razdoblje ostvarivale slabe poslovne rezultate.

Izvršni direktor Paul Bulcke kazao je ulagačima da Nestle sastavlja listu poduzeća čije se poslovanje može poboljšati i onih kod kojih to nije slučaj.

“Prodat ćemo neke dijelove poslovanja. Želimo poslovati, ne vegetirati”, rekao je Bulcke. “Liste su već sastavljene i sada su na redu konkretni potezi. Vremenski okvir treba biti mudro definiran, ali svakako ćemo napraviti nešto konkretno”, rekao je Bulcke na prezentaciji za ulagače.

Prioritet je upravljanje portfeljom, te strukturna efikasnost i smanjenje kapitalnih ulaganja, naglasio je.

Ne imenujući konkretne brendove, Bulcke je kazao da su neki od njih “predugo nastojali izbjeći pozornost, zaobilazeći suradnju na razini grupe”.

Sugerirajući da je proces već u tijeku, neimenovani su izvori prošlog tjedna kazali za Reuters da će Nestle prodati proizvođača energetskih pločica Nestle Powerbar.

Proteklih nekoliko tromjesečja Nestle je ostvarivao slabije rezultate od sličnih kompanija u sektoru, dijelom i zbog veličine i široke lepeze brendova, od dojenačke hrane Gerber, preko vode Perrier do instant kave Nescafe.

Tvrtka je prošle godine ostvarila prihode od 92,2 milijarde švicarskih franaka a njezina tržišna kapitalizacija iznosi 203,81 milijardu švicarskih franaka (225,16 milijardi dolara). (Lider / Hina)