Švicarski prehrambeni gigant Nestle izvijestio je u četvrtak da je u prvom tromjesečju zabilježio stopu organskog rasta od 4,3 posto, nešto nižu nego u istom tromjesečju prošle godine, potvrdivši prognoze za cijelu godinu usprkos gospodarskim problemima na brojnim razvijenim tržištima.

Proizvođač Nescafea izvijestio je da je u razdoblju od siječnja do ožujka ostvario prihode od 21,9 milijardi švicarskih franaka (23,52 milijarde dolara).

Budući da je veliki kupac prehrambenih roba kao što su pšenica, šećer, mlijeko i kava, rezultati Nestléa pružaju dobar uvid u stanje u globalnom gospodarstvu.

Njegove rezultate dodatno je pogodilo neraspoloženje potrošača nakon skandala s konjskim mesom, opoziva čokoladnih jaja i pojačane konkurencije u poslovanju s kavom.

Očekuju ipak snažniji rast na ključnim tržištima u nastajanju a potvrdili su i zacrtanu stopu organskog rasta u cijeloj godini od pet do šest posto.

“I dalje očekujemo određene oscilacije u 2013., ali potvrđujemo da očekujemo da ćemo ispuniti zacrtane ciljeve za cijelu godinu, i u pogledu prihoda, i neto dobiti i kapitalne efikasnosti”, naglasio je izvršni direktor Paul Bulcke.

U Europi je povjerenje potrošača u prvom tromjesečju ponovo bilo prigušeno, uz rast prodaje od 1,5 posto, na 3,7 milijardi franaka.

U Sjevernoj i Južnoj Americi ukupni su prihodi porasli 5,3 posto, na 6,6 milijardi franaka. (H)