Tvrtka Nestlé obvezala se značajno srezati korištenje vode u Europi, pa će tako potrošnju vode u svojim europskim proizvodnim pogonima do 2020. smanjiti za čak 40% u usporedbi s 2010. godinom, objavljeno je iz tvrtke.

Podsjećaju pritom kako je u periodu od 2004. do 2010. potrošnja vode u poslovanju na europskom tržištu smanjena za 36%.

“Iako se nestašica vode uglavnom povezuje s južnim područjima, ovaj problem značajan je i u Europi. Postavljene ciljeve ostvarit ćemo kombinirajući edukaciju, promjene u ponašanju, brza i učinkovita rješenja te indirektne investicije”, izjavio je Laurent Freixe, izvršni potpredsjednik tvrtke Nestlé za Europu.

Potrebe za vodom i dalje rastu, a prema podacima kojima raspolaže Europska komisija, nestašicom vode pogođena je jedna od deset osoba koje žive u Europi.

Nestlé je već smanjio korištenje vode po toni proizvoda za jednu trećinu od 2005. godine te ulaže u smanjenje potrošnje vode od 40% do kraja 2015. Radi se, također, i na sistematskoj reviziji vodnih resursa te se identificiraju žarišta koja će biti prioritet za investiranje.

Prema istraživanjima UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu vodenih izvora na visokom 5. mjestu u Europi, tj. na 42. mjestu u svijetu. Obnovljive zalihe podzemnih voda u Hrvatskoj procjenjuju se na oko 9 milijardi m3 godišnje, od čega se koristi 4,5%, odnosno 400 milijuna m3 godišnje.

Kako bi obveze preuzete na razini Grupe prenijela na lokalna tržišta, tvrtka Nestlé je u tvornici La Penilla u Španjolskoj smanjila upotrebu vode po toni proizvedenog proizvoda za gotovo dvije trećine u periodu kraćem od 12 mjeseci. To je postignuto zahvaljujući programu učinkovitog korištenja vode te ulaganju od milijun eura, koje uključuje i nove rashladne pogone.

Istovremeno, tvornica Gurvan u Velikoj Britaniji ima cilj reciklirati pola milijuna litara vode ekstrahirane iz mlijeka koje se koristi za proizvodnju čokolade svaki dan. Od 2009. godine tvornica je sačuvala 40% vode, a do kraja tekuće godine planira smanjiti potrošnju vode za čak 84%, navode iz Nestléa.