Yana Mikhailova, Nestle

Nestlé je predstavio akcijski plan kojim će povećati broj žena na rukovodećim pozicijama u kompaniji na svjetskoj razini, što pokazuje posvećenost kompanije pružanju jednakih mogućnosti za sve radnike.

Posljednjih godina Nestlé je već ostvario napredak u tom području, pa tako na rukovodećim pozicijama danas radi 43 posto žena. S “Planom za unapređenje ravnopravnosti spolova“, Nestlé će uložiti dodatne napore kako bi na 200 najviših rukovodećih pozicija povećao udio žena s dosadašnjih 20 na 30 posto do 2022. godine. Taj cilj predstavlja sljedeći korak na Nestléovom putu k ostvarenju jednakosti spolova.

“To je jednostavno ispravna stvar koju kao kompanija trebamo napraviti. Vjerujemo da će raznovrsnija radna snaga s više žena na čelu ojačati našu inkluzivnu kulturu i učiniti Nestlé još boljom kompanijom. Postavljamo mjerljive ciljeve kako bismo bili odgovorni u njihovom ispunjenju”, kazao je Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé.

Lokalno, u kompaniji Nestlé Adriatic danas je zaposleno 717 ljudi, od toga 57 posto čine žene. Kada govorimo o rukovodećim pozicijama, 62 posto žena su linijski menadžeri.

“Ravnoteža spolova je ključna komponenta Nestléovog pristupa raznolikosti i inkluzivnosti. Kompanija Nestlé u Adriatic regiji odražava ovaj pristup. Raznolikost i inkluzivnost dio su naše kulture i dokazano motiviraju i angažiraju zaposlenike, što dovodi do visokih performansi i inovacija. To je način na koji poslujemo i jedan je od načina na koji Nestlé živi svoje vrijednosti“, naglasila je Yana Mikhailova, direktorica tržišta jugoistočne Europe kompanije Nestlé.

Nestlé već ima ugrađenu praksu ravnopravnosti spolova u svim odjelima ljudskih resursa unutar kompanije i nedavno je uključen u Bloombergov indeks jednakosti spolova (GEI) za 2019. godinu. Nestlé sada nastavlja s dobrom praksom i postavlja nove ciljeve za daljnje djelovanje.

“Plan za unapređenje ravnopravnosti spolova“ odnosi se na aktivnosti:

• pružanja podrške svim menadžerima kako bi poticali inkluzivna mjesta rada za sve i osiguranje da su osposobljeni o nesvjesnoj pristranosti,
• poticanje korištenja programa za roditeljski dopust koji kompanija financira i fleksibilnih politika rada u svim Nestléovim operativnim kompanijama,
• unapređivanje programa mentorstva i sponzorstva kojima se pripremaju žene s visokim potencijalom za rukovodeće položaje,
• zapošljavanje i promicanje što više žena na rukovodećim položajima,
• suradnja s visokim dužnosnicima na redovitom osvrtu na rezultate kako bi se osigurao željeni progres i promovirala jednakost među spolovima,
• nastavak napora za smanjenje razlika u primanjima između spolova,
• izvještavanje o postignutom napretku u godišnjem izvješću Nestléa o stvaranju zajedničkih vrijednosti.

“Plan za unapređenje ravnopravnosti spolova“ kompanije Nestlé jača našu postojeću predanost poboljšanju jednakosti spolova među našim zaposlenicima. Uvjereni smo da će svi, muškarci i žene, odigrati ključnu ulogu u promicanju jednakosti spolova i stvaranju boljeg mjesta za rad.