Njega rublja – Dvije trećine prodaje u modernim formatima

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 64% ukupne vrijednosne prodaje sredstava za pranje i njegu rublja ostvaruje se kroz moderne formate.

Kategorije koje ubrajamo u sredstva za pranje i održavanje rublja su: deterdženti za pranje rublja (praškasti/tekući/kapsule, za bijelo i/ili obojeno rublje), omekšivači odjeće, sredstva za uklanjanje mrlja, maramice za skupljanje boje tijekom pranja rublja i omekšivači vode.

U 2021. godini, završno s podacima za prosinac, grupa kategorija sredstava za pranje i održavanje rublja zabilježila je pad vrijednosne prodaje u odnosu na prošlu godinu. Kategorija deterdženata za pranje rublja jedina je kategorija koja je zabilježila pad vrijednosne prodaje, dok ostale kategorije bilježe rast.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 64% ukupne vrijednosne prodaje sredstava za pranje i njegu rublja ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), dok se 35% realizira kroz tradicionalne formate i drogerije.

Vrijednosno najveća kategorija u sredstvima za pranje i održavanje rublja su deterdženti za pranje rublja kod kojih je veći vrijednosni udio od komadnog. Omekšivači odjeće su druga najznačajnija kategorija, dok ostale kategorije bilježe manje udjele u grupi kategorija sredstava za pranje i održavanje rublja.

U 2021. godini, vrijednosni udio vodeća tri proizvođača u ukupnoj prodaji kategorija njege rublja iznosio je 78%. Abecednim redoslijedom oni su: Henkel, Procter&Gamble i Saponia.

Prethodni članakViše od 5000 posjetitelja opravdalo #SAMODOĐI
Sljedeći članakHrvatski poljoprivrednik dobitnik nagrade EU-a za ekološku proizvodnju