Potrošači najvećeg europskog gospodarstva zadržali su stabilna očekivanja uoči sezone božićnih kupovina, pokazalo je u srijedu objavljeno ispitivanje njemačkog Gfk instituta za ekonomska istraživanja

potrosac2Iako su strahovanja od mogućeg rasta nezaposlenosti u 2010. blago spustila ukupni indeks raspoloženja potrošača koji sastavlja taj institut, umanjivši ga na 3,7 bodova u prosincu sa 4,0 boda u studenome, Nijemci su i dalje spremni kupovati, posebice u očekivanju žestoke cjenovne konkurencije trgovaca u teškom poslovnom okruženju,

U priopćenju Gfk ističe da će osobna potrošnja i dalje biti glavni pokretač njemačkog gospodarstva, s obzirom na veliki pad ulaganja i izvoza u uvjetima recesije.

U utorak je cijenjeni njemački Ifo institut izvijestio da je njemačko poslovno povjerenje u studenome poraslo osmi mjesec zaredom, zbog novih znakova jačanja gospodarskog oporavka.

Također u utorak objavljeni podaci o njemačkom BDP-u pokazali su 0,7-postotni rast u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca..

Međutim, u govoru na konferenciji poslodavaca u Berlinu njemačka je kancelarka Angela Merkel kazala kako ni pretjerani optimizam nije preporučljiv, upozorivši da je gospodarstvo i dalje na vrlo skliskom terenu. (H)