Ponuda, rezervacija prijevoza, dokumentacija, praćenje pošiljaka, sve je to na jednom mjestu i nema potrebe za razmjenom stotina e-mailova i telefonskih poziva: platforma pojednostavljuje i digitalizira procese objedinjujući naprednu tehnologiju i analitiku podataka, logističku infrastrukturu i stručnost u lancu opskrbe kako bi pružila puno bolje iskustvo.

Već je više nego poznato da danas uspješno poslovanje ne može bez IT usluga i proizvoda. Tako je s gotovo svim organizacijskim jedinicama tvrtke pa i s logistikom, odnosno cijelim lancem opskrbe. Ono što vidimo u proteklih nekoliko godina je porast kolaboracijskih internet platformi koje kupcima i dobavljačima omogućuju sigurno okruženje, znajući da treća strana pazi na sve uvjete suradnje. Sve takve platforme žele biti dio digitalne transformacije za zainteresirane poslovne strane.

Platforme za suradnju s dobavljačima su globalne platforme, a najčešće se bave održivim razvojem. Na njima tvrtke i organizacije lako dijele i pristupaju poslovnim informacijama koje omogućuju donošenje održivih odluka kako bi se stvorila budućnost u kojoj gospodarstvo, ljudi i planet zajedno napreduju. Održive tvrtke ne donose odluke Uprave samo o financijskim, već i o okolišnim i socijalnim kriterijima. Većina tvrtki trenutno ima napredne financijske nadzorne ploče koje prikazuju sve relevantne financijske KPI-je gotovo u stvarnom vremenu.

Međutim, menadžmentu općenito nedostaju ažurne i specifične informacije o njihovoj okolišnoj i socijalnoj uspješnosti koje bi ih usmjeravale na održive odluke. Godišnja izvješća o održivosti ovdje nisu puno od pomoći. Platforme za suradnju s dobavljačima povezuju više desetaka tisuća organizacija širom svijeta za razmjenu podataka o održivosti omogućujući upravljanje, dijeljenje, vizualizaciju i procjenu učinka cijelog vašeg lanca vrijednosti. Druge najčešće platforme bave se automatizacijom ili upravljanjem dobavljača za IT, marketinške ili druge vrste usluga. Uglavnom rade na tome da ubrzaju učinak nabave optimiziranjem svake interakcije tijekom životnog ciklusa dobavljača.

Platforma upravlja svim interakcijama s dobavljačima, od pretraživanja i kvalifikacija dobavljača, opsega projekata i nadmetanja do sofisticiranih uvida u procjenu i analitiku. Tehnologiju koriste ne samo za automatizaciju bolnih procesa i aktivnosti nabave, već i za usmjeravanje prema ispravnim aktivnostima i povećanjem suradnje s dobavljačem na maksimum.

BRZINA, TOČNOST, BOLJE ISKUSTVO
Više od 90% svjetske trgovine obavlja se morem, a gotovo sve te pošiljke dogovaraju se telefonskim pozivima, e-poštom i proračunskim tablicama. Platforme za pomorski prijevoz brzo se razvijaju, ima ih puno, a konkurencija između njih je žestoka. Tehnologije su različite, ali uglavnom se radi o digitalnom, automatiziranom tržištu otpreme kontejnera brodom, a ekosustav platforme često je zasnovan na blockchain tehnologiji. Omogućuju ne samo trenutno podudaranje tereta s kapacitetima na brodu, već i aukciju tereta, upravljanje ugovorima, uključujući pametne ugovore, razmjenu tereta i na kraju praćenje tereta. Ponuda, rezervacija prijevoza, dokumentacija, praćenje pošiljaka, sve je na jednom mjestu i nema potrebe za razmjenom stotina e-mailova i telefonskih poziva: platforma pojednostavljuje i digitalizira procese objedinjujući naprednu tehnologiju i analitiku podataka, logističku infrastrukturu i stručnost u lancu opskrbe kako bi pružila puno bolje iskustvo.

Upoznati ste sa situacijom manjka kvalitetnog skladišnog prostora i previše zastarjelih i nefunkcionalnih prostora na tržištu? Možda su rješenje platforme za usluge privremenog skladištenja i logistike. Mala i srednja poduzeća i tvrtke srednje klase imaju pristup skladišnoj mreži, kao i digitalnim alatima koji im omogućavaju lako upravljanje zalihama i postizanje učinkovitosti. Takve platforme uglavnom omogućuju daljinsko upravljanje, integraciju i analizu podataka u skladištima ili analizu protoka za optimizaciju vanjskog skladištenja. Skladišta partnera platforme mogu doći do kupaca kojima inače ne bi imali pristup, generiraju dodatni prihod i koriste najbolje softverske alate za bolje upravljanje svojim skladištima. Platforma omogućuje iznajmljivačima skladišnog prostora veću popunjenost, time i veću profitabilnost, fleksibilnost ovisno o njihovim kapacitetima i jednostavnost u poslovanju, odnosu s kupcima i administracijom.

Platforme za upravljanje i optimizaciju zaliha razvijaju se u nekoliko smjerova. Najčešće se razvijaju rješenja koja omogućuju automatizirane analize procesa pomoću mobilnih senzora, radio odašiljača i algoritama strojnog učenja. Tehnologija podržava planere proizvodnje i logistike u analizi produktivnosti njihovih ručnih radnih procesa kako bi anonimno otkrili skriveni potencijal za optimizaciju na temelju stvarnih podataka. Druga rješenja omogućuju automatiziranu obradu zaliha s potpuno automatiziranim dronovima. Više ugrađenih senzora, samostalna platforma i tehnologija zasnovana na viziji omogućuju dronovima da precizno planiraju i izvršavaju planiranje aktivnosti i kontrolu zaliha u skladištima s automatiziranim paletnim nosačima (robotima).

Platforme za praćenje i optimizaciju u stvarnom vremenu pružaju trenutni pristup praćenju isporuke u stvarnom vremenu. Brodari i prijevoznici integriraju svoje sustave prijevoza i upravljanja voznim parkom s platformom kako bi znali gdje se njihova roba nalazi i kada će stići. Rješenje obično objedinjuje sve pružatelje usluga prijevoza u jednu digitalnu platformu. Korištenjem strojnog učenja i naprednih internih algoritama izračunava se predvidljivi ETA kako bi menadžment mogao predvidjeti i upravljati izuzecima ili odstupanjima. Platforma omogućuje smanjenje troškova, povećanje prihoda i postizanje operativne izvrsnosti otpremnicima i prijevoznicima.

VEĆA UČINKOVITOST, MANJI TROŠKOVI
Blockchain tehnologija je raširena i često korištena na platformskim sustavima. Uglavnom se radi o decentraliziranim ekosustavima u kojima senzori mogu razgovarati s blockchainom. Integritet podataka, digitalizacija opskrbnih lanaca i sigurni hardver značajke su koje krase platforme s blockchain tehnologijom. Nerijetko platforma razvije vlastitu kriptovalutu koja služi kao sredstvo plaćanja i razmjene na platformi. One koje nemaju svoju kriptovalutu uglavnom koriste jednu od ustaljenih i prepoznatljivih.

Platforme za tenderiranje prijevoza postoje već dvadesetak godina, ali pojavljuju se novi inovativni startupovi s jasnim fokusom na rješenja za nabavu logistike. Digitalizacija već preoblikuje druge industrije, a promijenit će i logističko poslovanje. Platforme za rezervaciju i optimizaciju značajno će transformirati tradicionalni poslovni model logističkih tvrtki. Takvi startupovi pružaju inteligentnu savjetodavnu platformu za nabavu koja vam omogućuje da istražite i optimizirate svoje scenarije odabira ponuda. Cilj platforme je razviti najveće logističko mjesto za nabavu logističkih usluga na učinkovitiji i ekonomičniji način.

Za razliku od platformi koje otpremnici i prijevoznici koriste uglavnom jednom godišnje kada postavljaju cijene za buduće razdoblje, platforme za dinamičko biranje ponuda i cijena više su rasprostranjene, a i trenutni broj startup platformi u “spot” segmentu premašuje broj platformi za tendere. Ove platforme nude pregled slobodnih kapaciteta vozila i odabir trenutne ‘’spot’’ cijene na klik. Rezervacije u stvarnom vremenu, imenovana kontakt osoba koja vam je uvijek na raspolaganju, kao i precizno praćenje uživo, donose potpunu transparentnost bilo kojem lancu opskrbe. Integriranjem izravno sa sustavima upravljanja prijevozom i vozarinom brodara ili prijevoznika putem API-ja, izbacivanjem višestrukih posrednika, ove platforme povećavaju učinkovitost i smanjuju troškove za sve dionike.

I na kraju su tu platforme za dostavu do vrata među kojima se, osim njih nekoliko naveliko poznatih, pojavljuje i puno manjih startupova. Platforme uglavnom povezuju trgovce s lokalnim tvrtkama za dostavu paketa, omogućujući im brzu i ekonomičnu isporuku, prilagođenu potrebama i zahtjevima krajnjih kupaca. Neusporedivo korisničko iskustvo tijekom isporuke nadopunjeno je izvrsnim rješenjem za praćenje.

Kupci dobivaju točne informacije o statusu svoje dostave i stvarnom mjestu svoje pošiljke, a trgovcima pruža transparentnost tijekom cijelog postupka isporuke. Opremljeni alatom za optimizaciju i upravljanje isporukom, klijenti su u mogućnosti bolje kontrolirati svoje poslovanje i doprinijeti čišćem i održivijem gradskom okolišu smanjenjem broja kombija na cesti.