Ove godine Henkel Srednja i istočna Europa (Henkel CEE) dvanaesti put zaredom dodjeljuje Henkel Art.Award., izvijestili su iz ove tvrtke.

Umjetnički natječaj namijenjen je kreativnim vizualnim umjetnicima iz 23 zemlje u regiji, a nagrada se dodjeljuje u suradnji s KulturKontaktom Austrija i Muzejom suvremene umjetnosti u Beču (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – mumok).

Pobjednik će, uz novčanu nagradu u iznosu od 7000 eura, osvojiti i mogućnost izlaganja radova u svojoj zemlji i samostalnu prezentaciju u mumok-u u Beču. Ukupna vrijednost nagrade je 35.000 eura.

“Umjetnost pridonosi međusobnom razumijevanju a tako i pozitivnom suživotu među ljudima”, kazao je Günter Thumser, predsjednik Henkel CEE. “Našim natječajem Henkel Art.Award. želimo dodatno promovirati ove vrijednosti u Istočnoj Europi.”

Ove godine Henkel Art.Award. ponovno će odati počast iznimnim i inovativnim radovima vizualnih umjetnika s područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija.

Ugledni međunarodni žiri će se sastati na ljeto 2013. godine kako bi među svim pristiglim prijavama nominirali pet finalista natječaja koji će se natjecati za glavnu nagradu. Pobjednik će biti proglašen na svečanosti dodjele nagrada koja će se održati u Beču u studenom 2013.

Istovremeno, mladi talentirani austrijski umjetnici također mogu prijaviti svoje radove za osvajanje Henkel Young Artists Prize Austria koja se sastoji od novčane nagrade u vrijednosti 2000 eura.

Osim toga, u suradnji s dugogodišnjim partnerom, KulturKontaktom Austria, Henkel CEE ponovno dodjeljuje treću nagradu, stipendiju namijenjenu mladim istočnoeuropskim umjetnicima u vrijednosti 2000 eura. Dobitnika nagrade odabiru sudionici Artists-in-Residence Programa KulturKontakt Austria.