O trgovcima, kupcima i promjenama.
Poslovanje je danas znatno drugačije nego prije godinu dana, a glavni su trendovi: veliki porast e-poslovanja, važnost blizine mjesta kupnje, kupnje postaju manje učestale, ali su veće, uz visoku osjetljivost potrošača na cijene. Zadnja istraživanja ponašanja potrošača u regiji pokazuju povećanje vremena koje se provodi s obitelji pa raste i aktivnost kuhanja uz koju se veže i korištenje svježih namirnica te priprema zdravijih obroka.

O prilagodbi Nestléova poslovanja novim trendovima.
S obzirom na rast kućne potrošnje, naš je fokus u 2020. bio na aparatima i kapsulama za kavu za konzumaciju kod kuće – unutar ovog segmenta lansirali smo STARBUCKS koji je brzo osvojio 8% tržišnog udjela. Asortiman smo velikim dijelom usmjerili i na zdrave trendove poput inovacija u MAGGI asortimanu – Magiju okusa, bio kocke za kuhanje. Rasla je i kategorija hrane za kućne ljubimce gdje smo prisutni s Purina asortimanom.

O tome kako Nestlé doprinosi isporučivanju rasta kategorije kave.
Kreirati i implementirati iskustvo kupovine koje će zadovoljiti ciljanog kupca i osigurati rast kategorije jedan je od glavnih zadataka našeg CCSD tima. Kategorija kave na hrvatskom tržištu ima vrijednost veću od 1 milijarde kuna i raste. Topiva kava povećava svoj udio u kategoriji i sada je na 40%. Kapsule za kavu su najbrže rastući segment u kategoriji kave. Kupac kave planira kupnju i zbog toga se u kategoriji zadržava vrlo kratko, svega 21 sekundu. Izazov za trgovca je kako zadržati kupca dulje u kategoriji i kako povećati potrošačku košaricu. Mi nudimo rješenja kako zajednički povećati vrijednost cijele kategorije, ne samo određenog branda. S obzirom na to da samo jedan od tri kupca u prodajnom mjestu uđe u kategoriju kave, izgubljena prodaja u ovoj je kategoriji vrlo velika. Stoga su važne i multi lokacije kave u frekventnim kategorijama. NESCAFÉ sa svojim rješenjem utječe na sva tri parametra jednadžbe rasta kategorije: penetraciju, frekvenciju i prosječnu vrijednost kupnje.

O komunikaciji s kupcima na prodajnom mjestu.
Ispravno pozicioniranje dodatnih pozicija na prodajnom mjestu i ispravna komunikacija s kupcima veliki su izazov. Često trgovci i brandovi propuste priliku isporučiti onu vrijednost koju kupac (shopper) očekuje. Naš mozak može procesuirati samo tri vizualne informacije istovremeno. Kupci pročitaju oko osam riječi dok kupuju. Efikasna komunikacija unutar prodajnog mjesta fokusira se na ono što kupac treba znati u ovoj fazi puta kupovine odnosno što je to što će ga pretvoriti iz “shoppera” (onaj koji odlazi u kupovinu) u “buyera” (onaj koji u konačnici kupi proizvod).

O e-poslovanju.
Jedan od važnih fokusa za 2021. godinu je i e-poslovanje. Online trgovina je “trgovina koja je uvijek otvorena”, e-poslovanje ima sve veću ulogu, kako globalno, tako i u Hrvatskoj. U 2020. godini globalno je zabilježen rast Nestlé e-poslovanja od 47% te sada ima udio od 12,3% u ukupnoj prodaji. Povećali smo investicije u marketing s posebnim naglaskom na digitalnu komunikaciju i društvene mreže.

O navikama ispijanja kave i inovacijama.
Prodaja NESCAFÉ kave raste 3% godišnje, a kave u kapsulama za više od 20%. Slijedom toga, Starbucks i Dolce Gusto na hrvatskom tržištu drže čak 65% udjela u kapsulama. Navike su se promijenile, potrošači žele imati istu kvalitetu napitka kod kuće kao i u kafićima pa bilježimo i porast prodaje aparata i topive kave premium asortimana poput NESCAFÉ Gold koji je rastao brže od mainstreama (NESCAFÉ Classic). Iz onoga što Nestlé stavlja na tržište vidimo kako je u Sloveniji potrošnja aparata za kavu za kućnu upotrebu i kapsula veća nego u Hrvatskoj, gdje je još uvijek veći udio topive kave u odnosu na kavu u kapsulama. U BiH su preferirani segment miksevi bez pjene (3in1). Nestlé ima najveću znanstveno-istraživačku mrežu u industriji, s 23 istraživačka centra u kojima radi oko 3.900 stručnjaka. Godišnje se u istraživanje i razvoj novih proizvoda ulaže 1,7 milijardi CHF.

O posebnom porezu na kavu.
Kava je u Hrvatskoj dio kulture, poziv na druženje i jedan od najpopularnijih napitaka koji povremeno ili redovito pije čak 93% populacije starije od 15 godina. No dok s jedne strane svi pričaju o pozitivnim učincima kave na zdravlje, industrija je, s druge strane, samo u 2019. platila 124,5 milijuna kuna posebnog poreza na kavu. To je s udjelom od 0,77% u ukupnim prihodima od posebnih poreza zanemariva brojka, ali predstavlja gubitak za sve – i za potrošače, i za trgovce, Vladu i industriju. U Hrvatskoj taj porez (koji u EU-u imaju još samo Njemačka, Danska, Belgija, Latvija i Grčka), trenutno čini 6-20 kuna po kilogramu kave, a s ostalim porezima zauzima i do 35% vrijednosti po šalici, za razliku od Slovenije gdje je taj udio svega 9,5%.

O planovima za budućnost.
Nestlé se obvezao kako će do 2025. godine 100 posto svih naših pakiranja biti od materijala koji će se moći ponovo iskoristiti ili reciklirati, a do tada planiramo i ukloniti svu plastiku koja se ne može reciklirati. Do 2025. želimo imati kavu iz stopostotno pouzdanih izvora. Trenutačno je to 75%. Podržavamo ovu obvezu na lokalnoj razini pa u trgovinama trenutačno komuniciramo NESCAFÉ – Uzgojena s poštovanjem. Stalna ulaganja, istraživanje tržišta i prilagođavanje lokalnim specifičnostima ključ su uspjeha jer nam to pomaže u osluškivanju potreba i želja potrošača.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!