NTL planira osvojiti 30 posto tržišta maloprodaje

Udovolje li standardima grupacije, NTL je spreman primiti nove članice iz domaće konkurencije, ali strance ne žele

Iako kao grupacija Narodni trgovački lanac posluje tek od studenoga 2008., već su postali drugi najveći trgovac među brojnom konkurencijom.

Međutim, s tim njihove ambicije nisu završene jer rastom svake od 16 članica, kao i ulaganjem u zajedničke projekte, ciljaju biti lider, kazao je u utorak direktor Martin Evačić u Dugoj Resi prigodom otvaranja treće od planiranih šest zajedničkih prodajnih lokacija.

‘Domaće je domaće’
U prvom dugoreškom hipermarketu koji se prostire na 1550 četvornih metara posao je našlo 20 osoba. U objekt, pristupne prometnice kao i 62 parkirna mjesta uloženo je tri milijuna eura.

Grupacija iza koje stoji kapital hrvatskih poduzetnika tijekom iduće dvije godine investiranjem svojih članica otvorit će još 50 prodajnih lokacija u svim županijama i tri zajednička objekta na prostoru sjevero-zapadne Hrvatske, najavio je Evačić.

Posebno ističe da NTL na svojim policama u asortimanu od 8000 artikala uglavnom drži proizvode hrvatskih tvrtki, dok se 300 proizvoda robne marke NTL proizvodi isključivo u domaćim tvornicama.

I predsjednik Nadzornog odbora Josip Milavić, inače vlasnik omiškog Studenca, kaže da je moto NTL-a da “bez domaće trgovine nema domaće proizvodnje”. Na izravan upit kada će zaživjeti model kapitalnog povezivanja članica najavljen pri osnutku NTL-a, Milavić uzvraća da to “nije primarna zadaća”.

“Bitno je da smo jedinstveni, o važnim odluka dogovaramo se demokratski i djelujemo sinergijski”, kaže i naglašava kako upravo takvo postupanje često daje veće prednosti. Cilj je, otkriva, osvojiti 30 posto tržišta.

Osim planiranih investiranja u razvoj otvoreni su i za nove članice uz uvjet da udovolje standardima NTL-a, ali od domaćih trenutno ne vide nikoga takvog, dok ih stranci ne zanimaju. Neki su htjeli pristupiti, međutim, nisu se uklopili u kriterije grupacije.

“Kreditno nismo opterećeni, financijska slika svih članica je stabilna. Još kad bismo od države imali podršku kao što ga strani trgovci imaju i od naše, ali i svojih vlada, lakše bi se poslovalo”, kaže Milavić.

Preuzimanje Keruma

Tomislav Mamić, vlasnik splitskog Tommyja, iako ne želi otkriti detalje potvrđuje da radi na nekoliko projekata za nove trgovine u Zagrebu. Međutim, primarno područje interesa ipak je prostor od Zadra do Dubrovnika.

Na tom tragu, tvrdi, provedeno je i preuzimanje nekih Kerumovih trgovina. Unutar NTL-a, pojašnjava, dogovorili su da “radi logističkih prednosti preslože regije”. “Možda će Tommy u dogledno vrijeme Kerumu ustupiti neke objekte. To je politika NTL-a”, znakovito dodaje Mamić.  (poslovni.hr)

NTL u brojkama


Prihod od 8,3 mlrd. kuna
U grupaciji Narodnoga trgovačkog lanca nalazi se 16 trgovaca. Prema podacima Financijske agencije, lani su ostvarili ukupan prihod od 8,29 milijardi kuna.

Više od 1600 trgovina
Raspolažu s više od 1600 prodajnih mjesta, dislociranih u svim županijama, ukupne površine veće od 250.000 četvornih metara. Zapošljavaju oko 10.000 djelatnika.