mlijekoUkupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2014. je smanjena za 10,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, a za 9,6 posto smanjene su količine mlijeka koja su ta gospodarstva dala u otkup, pokazuju u srijedu podaci Državnog zavoda za statistiku.

Ukupna proizvodnja mlijeka (kravljeg, ovčjeg i kozjeg) na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani je iznosila 544,1 tisuću tona, što je za gotovo 66 tisuća tona ili 10,8 posto manje nego 2013. godine. Najveći dio tog mlijeka, 338,9 tisuća tona, obiteljska su gospodarstva predala u otkup mljekarama, a te su količine za 9,6 posto, odnosno za 35,9 tisuća tona manje nego 2013. godine.

Statistika registrira pad i u svim ostalim kategorijama korištenja mlijeka, pa je tako lani količina mlijeka utrošena unutar kućanstva u svježem stanju (kućna potrošnja) smanjena za 19,2 posto, na 40 tisuća tona.

Za 10 posto, na gotovo 30 tisuća tona, pale su i količine koje su gospodarstva izravno prodala, bilo na samom gospodarstvu ili tržnici, darovala i slično. Također, pale su i količine mlijeka koja su obiteljska gospodarstva upotrijebila za ishranu stoke, za 2,5 posto, na 96,7 tisuća tona.

Obiteljska su gospodarstva u prošloj godini upotrijebila 36,7 tisuća tona mlijeka za preradu na gospodarstvima, što je u odnosu na godinu prije pad za 24,8 posto.

Statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuju da je porasla količina samo proizvedenog vrhnja, dok su istodobno smanjene količine proizvedenih ostalih proizvoda – maslaca, svježeg sira, ostalih sireva te drugih proizvoda. Po podacima DZS-a, obiteljska gospodarstva lani su proizvela 1.631 tonu vrhnja ili 6,7 posto više nego godinu prije.

Proizvodnja maslaca pak smanjena je za 9,7 posto, na 28 tona, a obiteljska su gospodarstva lani proizvela i 4.252 tone svježeg sira, što je u odnosu na godinu prije smanjenje za 20,6 posto, ostalih sireva je proizvedeno 631 tonu ili 30 posto manje, a najveći je postotni pad, za čak 37,9 posto, na 439 tona, zabilježen kod ostalih proizvoda (jogurt, kiselo mlijeko i sl.). (liderpress.hr/Hina)