njemacka-potrosacka-klima-midi1Očekivanja njemačkih potrošača za listopad ostaju nepromijenjena u odnosu na tekući mjesec usprkos ekonomskim nevoljama u Europi, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće instituta GfK.

GfK anketom utvrđuje očekivanja potrošača za sljedeći mjesec i u najnovijem je izvješću objavio da njegov indeks očekivanja potrošača za listopad iznosi 5,9 bodova, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na rujan kada je iznosio 5,8 bodova.

Anketa među 2.000 potrošača pokazala je također da je spremnost Nijemaca na kupnju u rujnu ostala nepromijenjena, uz vrijednost odgovarajućeg indeksa od 33,1 bod. To je dobra vijest za kompanije koje nastoje nadoknaditi pad izvoza u dugom zahvaćene članice eurozone, te računaju na domaću potrošnju.

Očekivanja vezana za gospodarstvo ostala su pak na niskoj razini, usprkos blagom rastu indeksa, s minus 18,9 na minus 17,2 boda. Očekivanja vezana za plaće oštro su se pak pogoršala, uz pad odgovarajućeg indeksa u rujnu na 23,9 bodova, s kolovoških 31,6 bodova.

U GfK-u napominju da je vrijednost indeksa koji izražava očekivanja u vezi s primanjima još uvijek na “dobroj razini” ali njegov pad pokazuje pojačanu nesigurnost potrošača u vezi s budućom financijskom situacijom. (H)