Na regionalnoj konferenciji agencije za istraživanje tržište GfK, koja je održana protekloga tjedna u Beogradu, dan je prikaz ciljne skupine u dobi od 25 do 49 godina u osam zemalja Adriatic regije s naglaskom na tržište hrane i pića i trajno potrošnih dobara, izvijestili su iz GfK.

Prema podacima GfK Purchasing power iz 2012., u Adriatic regiji živi 24,6 milijuna ljudi koji godišnje potroše 100 milijardi eura. Od 25 do 49 godina ima ih osam milijuna među kojima je tri četvrtine zaposleno.

Regiju karakterizira rast prodaje perilica za rublje, televizora s ravnim ekranom (u Sloveniji 3%, Hrvatskoj 4%, a u Srbiji čak 10%). Televizija služi za informiranje, zabavu, ali i pomaže pobjeći u neku drugu stvarnost, u zadnje vrijeme sve više u 3D stvarnost.

Iako je udio hipermarketa u ukupnoj potrošnji u Hrvatskoj 27%, u BIH 22%, u Srbiji svega 6%, dok se u Makedoniji lani tek otvorio prvi, svi kupci iz promatrane dobne skupine u regiji imaju iste razloge odabira trgovine koju najčešće posjećuju: najvažnija je blizina, slijede cijene, asortiman proizvoda te odnos cijene i kvalitete.

Kod kupovine hrane svi najviše vjeruju domaćim proizvođačima, kod kozmetičkih proizvoda važni su im oni koji dolaze iz zapadne Europe, dok su kod kupovine proizvoda za kućanstvo najvećim dijelom vođeni promocijama, te ih kupuju u specijaliziranim trgovinama.

Kada kupuju neki proizvod, potrošači iz ove dobne skupine najviše vjeruju svojim prijateljima/obitelji (58%), slijede TV reklame kojima su manje skloni Slovenci, ali zato više od ostatka regije prate osvrte na internetu.

Regiji je zajedničko i to što njeni žitelji vole izlaziti u kafiće, barove (47%). Hrvati nešto češće kuhaju i odlaze u prirodu, dok Srbi i Makedonci, za razliku od Slovenaca, manje vode računa o vježbanju kako bi bili “fit”.

Ukupno 83% pripadnika skupine od 25-49 godina u regiji koristi internet i to u prosjeku 2,4 sata dnevno. Čak 68% ih je na Facebooku, ali je aktivnih samo 18%.

Najviše je štediša u Sloveniji (25%), a najmanje u Srbiji (3%), ali zato svi u najvećoj mjeri štede za neki “neočekivani događaj” ili za putovanje/odmor.

Onih koji barem jednom u tri mjeseca kupi nešto preko interneta je 23%, jer je većini u regiji još uvijek draži “osobni” kontakt s proizvodom, da ga vide, dodirnu, osjete.

Još uvijek većini više nedostaje novac nego vrijeme: 62% bi odabralo više novaca, a 32% više vremena. I planovi za budućnost su isti: na prvom mjestu su obitelj, djeca i putovanja.

Svi potrošači u regiji očekuju isto od tvrtki/proizvođača: poštenje – transparentnost (stajati iza svega što se kaže, obeća), sigurnost (žele biti sigurni u ono što unose u svoje kućanstvo – izbor proizvoda za njih treba biti siguran izbor), i udobnost (usluge/proizvodi koji štede vrijeme, novac i trud).