Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u travnju, koji bi, kako očekuje većina makroekonomista, mogao pasti 14. mjesec zaredom, ali manje nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u travnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,3 posto. Njihove procjene kreću se od pada za 3,8 posto do rasta za 0,8 posto.

Bio bi to već 14. mjesec zaredom kako potrošnja pada, ali sporije nego u ožujku, kada je promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, pao za 2,1 posto.

“Zbog visoke nezaposlenosti, pada realnog raspoloživog dohotka, poskupljenja energenata i pada prodaje automobila, u travnju očekujemo daljnji pad potrošnje”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, s obzirom da je prije godinu dana potrošnja oštro pala, zbog čega je baza niska, očekuje se usporavanje pada prometa u trgovini na malo, a jedan od makroekonomista smatra da bi mogao i porasti. (H)