U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla treći mjesec zaredom, i to po najvišoj stopi od kada DZS prati te podatke, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju realno pala za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila 34,4 posto.

To je treći mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom. A skok prometa u maloprodaji za 34,4 posto na godišnjoj razini najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

U travnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 12 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) skočio za 69,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Oporavak od koronakrize
To ukazuje na oporavak osobne potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

DZS je u petak objavio izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP), prema kojemu je gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 posto.

Unatoč tom padu, gospodarstvo je na putu oporavka, s obzirom na to da je BDP na kvartalnoj razini zabilježio rast treće tromjesečje zaredom, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8,4 posto.

Komentar HGK
“Oporavak trgovine na malo prisutan je i na području cijele EU s vrlo sličnim trendovima među članicama. U ožujku (posljednji objavljeni podatak) godišnji je rast iznosio visokih 11,6%, što je ujedno bio prvi godišnji rast u ovoj godini. Izrazita dinamika ovoga rasta je, kao i u Hrvatskoj, bila pod snažnim utjecajem baznog efekta odnosno izraženoga pada u ožujku prošle godine. Najveća dinamika rasta je ostvarena, kao i kod Hrvatske, kod trgovina s neprehrambenim proizvodima te u segmentu internetske prodaje. Sve su članice osim Portugala, Mađarske i Malte ostvarile godišnji rast, a dinamika rasta u Hrvatskoj bila je jedanaesta najviša (+3,0%). Kada gledamo kretanja u cijelome prvome kvartalu, rast trgovine na malo u Hrvatskoj bio je četvrti najviši među članicama te je iznosio 5,6%. Dinamika kretanja u trgovini na malo u sljedećim mjesecima ovisi najviše o stupnju normalizacije turističke sezone, što pak ovisi o epidemiološkim uvjetima u Hrvatskoj, ali i u emitivnim tržištima za Hrvatsku, kao i odnosu pojedinog emitivnog tržišta prema putovanjima u Hrvatsku”, istaknuli su u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!