Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju, a makroekonomisti očekuju njezin rast 24. mjesec zaredom, ali sporiji u odnosu na rekordni skok mjesec dana prije

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja porasla za 5,2 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,5 do 7,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to već 24. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

No, očekuje se sporiji rast nego u prosincu prošle godine, kada je industrijska proizvodnja skočila 14,9 posto na godišnjoj razini, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Očekujemo nastavak solidnih stopa rasta industrijske proizvodnje. Osim inozemne potražnje, poticaj rastu dolazi i od oporavka domaće potražnje”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

U prošloj je godini industrijska proizvodnja porasla 5 posto, što je bila treća godina zaredom kako raste, i to brže nego prethodnih godina.

U 2015. je industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto. (Hina)