U zagrebačkom restoranu Muzej održana je prezentacija o rastućem trendu kombiniranja piva s hranom o kojem je govorio Wolfgang Lindell, majstor pivar iz grupacije Carlsberg, dok su gosti uživali u gastronomskom skladu hrane i raznovrsnih okusa piva iz obitelji Pan – Pan lager, Pan Zlatni i pitki Pan Tamni.

Uz moderatoricu Ivu Šulentić, prezentaciji su prisustvovale Petra Nižetić, Žanamari Lalić i Renata Sopek koje su uživale u zanimljivoj pivskoj gastro priči uz Pan lager i Pan Zlatni, a vrlo ugodno iznenađenje bila je zanimljiva kombinacija tamne čokolade uz prženi slad pitkog Pan Tamnog piva.

Zbog velike raznolikosti okusa, mirisa i aroma, pivo se jako dobro spaja s različitim vrstama hrane, a posljednjih godina u restoranima i raznim pivskim događanjima raste trend kombiniranja različitih vrsta piva s finom hranom razbijajući time predrasude o pivu kao piću koje ide isključivo uz roštilj, grickalice i brzu hranu.

Lindell ističe kako je pivo iznimno zahvalno jer omogućava mnoštvo kombinacija koje obogaćuju gastronomsko iskustvo.

Pri spajanju hrane i piva, uvriježena su dva pravila: pravilo kompatibilnosti koje nalaže sljubljivanje jela s pivom koje se po aromi i okusu podudara. Tako izraženija aroma hmelja i gorkog okusa piva fino ide uz “teže” jelo.

S druge strane, sklad okusa moguće je postići birajući piva koja će na idealan način kontrastirati okusu hrane. Što odabrati, u konačnici ovisi o preferencijama pojedinca i okusa u kojem najviše uživa.

Tijekom obroka može se kušati i nekoliko vrsta piva. Predjelo od dalmatinskog pršuta, masline, ukiseljene lučice, salate od hobotnice, pikantnog namaza ili pak izbora mekih, blažih sireva izvrsno je začiniti tradicionalnim lagerom poput Pan lagera, koji laganom slatkoćom slada i blaže gorčine izvrsno komplementira ovaj izbor jela. Uz glavno mesno jelo poput svinjetine s rezancima i gljivama, Lindell je odabrao Pan Zlatni, pivo iznimno bogatog okusa i izražene zlatne boje uz nešto jaču, ali profinjenu gorčinu.

Pivo odlično ide i uz deserte, a spoj prženog slada novog Pan Tamnog piva savršeno će ići uz čokoladne deserte, a posebice finu tamnu čokoladu. Važno je za istaknuti da, zbog posebno biranih sorti hmelja, Pan Tamni karakterizira izrazito bogat okus, te se za razliku od tradicionalno “težih” tamnih piva, ističe po svojoj pitkosti.

Ključan “sastojak” za istinski gastro-pivski užitak je vrhunska kvaliteta piva, a upravo je “kvaliteta iznad svega” bila osnovna ideja inovatora pivarske industrije i osnivača Carlsberga Jacoba Christiana Jacobsena. Ta se ideja njeguje i danas, 160 godina kasnije. Naime, grupacija Carlsberg provodi jednake standarde za osiguravanje vrhunske kvalitete piva u svim svojim pivovarama diljem svijeta.

PROMO