alexander-gerschbacher-largeNakon tri godine kontinuiranog pada pivarskog tržišta u Hrvatskoj, koje se urušavalo po stopi od prosječno šest posto godišnje, ove godine ostvarena je, kako je rekao Alexander Gerschbacher, predsjednik Uprave Karlovačke pivovare za božićna druženja s novinarima, dramatična prekretnica s porastom tržišta piva za sedam posto.

– Nismo to, naravno, ostvarili sami, nego čitava pivarska industrija, ali drago mi je što mogu reći da smo bili jedni od vodećih, ako ne i vodeći u tom pozitivnom preokretu. Naime, ta promjena nabolje umnogome ima veze i posljedica je s lansiranjem novog proizvoda, Karlovačko Radlera prije početka ljetne sezone, u čemu je Karlovačka pivovara bila prva na tržištu. Imali smo samopouzdanja prilikom lansiranja te inovacije na tržište, ali zaista nismo mislili da ćemo polučiti takav efekt, a i konkurencija nas je odmah kopirala. Čak su i mnogi novinski napisi govorili o ratu između pivara u tom novom segmentu, pa i oko samog naziva, no sve to je, uz intenzivno ulaganje u marketing samo pridonijelo aktualnosti tog pića i potaknulo priču i njegovu potražnju, kazao je Gerschbacher.

U ukupnoj ovogodišnjoj proizvodnji Karlovačke pivovare udio Radlera gotovo da je dosegnuo 10 posto, a Gerschbacher, potaknut iskustvima i razmjenom informacija s ostalim domaćim pivovarama, kaže da to nije bio rat, nego poziv i poticaj na buđenje pivarskoj industriji da u krizno vrijeme inovativnim pristupom otvori novi tržišni prostor. Ovakav uspjeh nije prošao nezapaženo ni na globalnoj razini mreže Heinekena, čija je članica i Karlovačka pivovara.

Tako je Heineken, koji je prisutan na tržištima preko 180 zemalja diljem svijeta, dodijelio Karlovačkoj pivovari svoju korporativnu Globalnu nagradu za Karlovačko Radler kao najbolju inovaciju, a Radler je dodatno potaknuo i rast “klasičnih” piva, u čemu je Karlovačka pivovara ostvarila rast prodaje za preko 90 tisuća hektolitara piva u prvih jedanaest mjeseci.

Iako za tržišni uspjeh Radlera Gerschbacher ističe i sinergijski učinak ostalih pivovara koje su slijedile Karlovačku u tom segmentu, za što im zahvaljuje i odaje kolegijalno priznanje, Gerschbacher je dodao kako Karlovačka pivovara ima pravo na registrirani brend Radler, čemu će se dio konkurencije morati prilagoditi u imenovanju svojih voćnih piva. (Lider)