Izvanredna Uprava Agrokora

Ukupna operativna dobit Agrokor grupe u deset mjeseci ove godine iznosila je 1,7 milijardi kuna i na razini je planiranih vrijednosti, dok su prihodi iznosili gotovo 20 milijardi kuna ali su manji od plana, pokazuje u utorak objavljeno redovito mjesečno izvješće Izvanredne uprave.

Prihodi grupe, koji se odnose na 16 kompanija iz tri poslovna područja – maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda – iznosili su u deset mjeseci 19,8 milijardi kuna, što je oko 1,3 milijarde manje od plana, navodi se u izvješću.

Izvanredna uprava ističe i da se intenzivno radi na implementaciji nagodbe, u čiju je provedbu već uključeno više od 350 ljudi.

“Do kraja ove godine bit će definirani svi planovi, a početak implementacije se očekuje početkom iduće godine. Projekt implementacije nagodbe bi se trebao potpuno zaključiti u prvoj polovici 2019. godine”, navodi se u mjesečnom izvješću o gospodarskom i financijskom stanju te provedbi mjera izvanredne Uprave za razdoblje od 11. studenog do 10. prosinca ove godine.

Prehrana s najvećom operativnom dobiti
Po podacima iz izvješća, najveću operativnu dobit, više od milijardu kuna, imale su kompanije iz poslovnog segmenta prehrana, dok je Konzum, s realiziranih 429,5 milijuna kuna EBITDA-e, nositelj operativne dobiti poslovnog područja maloprodaja.

Grupa maloprodaja i veleprodaja u prvih je deset mjeseci ostvarila prihode od 11,14 milijardi kuna, a EBITDA je iznosila 429,6 milijun kuna.

Nositelj operativne dobiti maloprodaje je Konzum, koji je premašio plan prihoda i zadani plan EBITDA-e.

Konzum je tako u deset mjeseci ostvario prihod od gotovo 7,5 milijardi kuna, čime je plan premašio za 1,2 posto, navodi se u izvješću, uz napomenu da je prihod od prodaje u maloprodajnom poslovanju Konzuma nadmašio plan za 4,4 posto na godišnjoj razini.

Tako je EBITDA Konzuma, koja je iznosila 429,5 milijuna kuna, za čak 143,7 milijuna kuna veća u odnosu na plan.

Tisak je u deset mjeseci, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 1,64 milijarde kuna te EBITDA od 28,7 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 966 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 10,8 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 1,06 milijardi kuna i negativnu EBITDA od 18 milijuna kuna, pokazuju podaci za najvažnije kompanije iz područja maloprodaje i veleprodaje.

Grupa prehrana, koja obuhvaća devet kompanija, ostvarila je u prvih deset mjeseci operativnu dobit od 1,1 milijardu kuna, što je gotovo 70 milijuna kuna iznad plana. No, prihodi su bili za oko 274 milijuna manji od plana i iznosili su 6,85 milijardi kuna.

U poslovnoj grupi prehrana, najveće prihode u prvih deset mjeseci ostvario je PIK Vrbovec, 1,45 milijardi kuna, uz EBITDA od 137,1 milijun kuna.

Po prihodu od 1,13 milijardi kuna slijedi Jamnica, koja je ostvarila operativnu dobit od 285,7 milijuna kuna, dok je Ledo imao prihod od milijardu kuna i EBITDA od 215,6 milijuna kuna.

Na ukupan pad prihoda na razini Agrokor grupe najveći utjecaj imala je poslovna grupa poljoprivreda, što se u izvješću objašnjava nastavkom trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi i padom cijena polutvrdih sireva. No, u idućem se razdoblju predviđa blagi rast cijena prasadi i svinjskog mesa.

Po podacima iz izvješća, tri tvrtke iz poslovne grupe poljoprivreda u prvih su deset mjeseci ostvarile prihod od 1,8 milijardi kuna, što je 296 milijuna manje od plana, dok je operativna dobit iznosila 160,3 milijuna kuna ili 95,9 milijuna kuna manje nego je planirano.

U toj je poslovnoj grupi najveći prihod imalo Belje, 1,05 milijardi kuna, dok mu je operativna dobit bila 127,7 milijuna kuna.

Troškovi izvanredne uprave 1,3 mlrd kuna
Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d., od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno od 10. travnja 2017. do kraja listopada ove godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose 1,28 milijardi kuna, od čega se 726,03 milijuna kuna odnosi na trošak pravnih, financijskih i ostalih savjetnika te savjetnika za restrukturiranje.

Taj iznos uključuje i naknade za uspješnost za isplatu kojih su postignuti svi uvjeti kada je odlukom Visokog trgovačkog suda nagodba postala pravomoćna, kažu u Agrokoru.

“Od 726 milijuna kuna troška Agrokora za savjetnike, naknade savjetnicima čine oko 88 posto iznosa odnosno 85,3 milijuna eura, dok je gotovo 11 posto ukupnog iznosa, odnosno oko 10,4 milijuna eura prihod državnog proračuna, temeljem PDV-a koji je Agrokoru nepriznati trošak”, navodi izvanredna uprava.

Po podacima iz izvješća, od uvođenja izvanredne uprave do kraja listopada ove godine troškovi pravnih savjetnika iznosili su gotovo 240 milijuna kuna, financijskih 130,3 milijuna kuna, savjetnika za restrukturiranje 339,9 milijuna kuna te ostalih savjetnika 16 milijuna kuna.

Izvanredna uprava ističe da je restrukturiranje Agrokora bio jedan od najkompleksnijih takvih procesa prošle godine provedenih u svijetu. “Naknade savjetnicima u sličnim procesima kreću se uobičajeno od 1 do 5 posto ukupnog duga. Ukupne naknade isplaćene svim savjetnicima uključenim u restrukturiranje Agrokora čine 1,1 posto ukupnog duga kompanije i u donjem su dijelu raspona usporedivih međunarodnih naknada”, ističu iz Agrokora, ponavljajući kako su cjelokupni trošak restrukturiranja snosili vjerovnici odnosno novi vlasnici te nije bilo nikakvog troška za hrvatske porezne obveznike.

Naglašavaju i kako, usprkos izvanrednoj situaciji i spašavanju kompanije čiji se ukupni dug popeo na 7,7 milijardi eura, naknade za savjetnike ne odskaču značajno od savjetničkih troškova koje je Agrokor imao u prethodnim godinama za vrijeme bivše uprave. Potkrepljuju to i podacima da je, primjerice, u 2014. godini, kada je Agrokor preuzimao Mercator, savjetnicima bilo plaćeno oko 334 milijuna kuna. To je oko 20 posto manje nego 424 milijuna kuna koliko su iznosile naknade savjetnika izvanredne uprave gledano na razini godine dana, ističe izvanredna uprava.

Iz Agrokora navode i kako su u cijelom procesu izvanredne uprave sudjelovale dvije savjetničke radne skupine, angažirane u različitim vremenskim razdobljima postupka.

Savjetnici grupe A bili su aktivni najvećim dijelom tijekom cijelog postupka izvanredne uprave na poslovima financijskog i operativnog restrukturiranja i pripreme nagodbe te upravljanja brojnim pravim postupcima, a manji broj savjetnika radi i na implementaciji nagodbe. Toj je grupi do listopada ove godine isplaćeno ukupno 69,4 milijuna eura naknada zajedno s nagradama za uspjeh, što uključuje i isplate za dosadašnji rad dijela savjetnika na implementaciji nagodbe, kažu u Agrokoru.

Savjetnici grupe B su na zahtjev privremenog vjerovničkog vijeća uglavnom bili angažirani u razdoblju od svibnja do srpnja ove godine radi provjere svih izračuna i teksta nagodbe te kako bi pružili podršku vjerovnicima u pregovorima oko nagodbe. Ukupna naknada za tu savjetničku skupinu, zajedno s nagradama za uspjeh iznosi oko 15,9 milijuna eura, navode iz Agrokora.

Po podacima iz izvješća, ukupni su operativni troškovi Agrokora d.d. samo za listopad ove godine iznosili 187,1 milijun kuna od čega se na troškove savjetnika odnosi 163,4 milijuna kuna. (Hina)