Promet u europskoj maloprodaji ponovo je porastao u siječnju, nakon oštrog pada na kraju 2018. godine, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda. Na razini 27-članog EU-a sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji porastao je u siječnju za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pao jedan posto. U eurozoni je uvećan 0,6 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim podacima potonuo 1,1 posto.

Najviše je na oba područja na početku godine porastao promet na benzinskim postajama, za 1,9 posto. Najskromniji rast zabilježen je u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda za 0,3 posto u EU, te za 0,4 posto u eurozoni. Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast ukupnog obujma prometa u maloprodaji u siječnju zabilježila Slovenija, za 5,6 posto u odnosu na prosinac. Slijede Portugal sa 4,2 posto i Rumunjska s 3,5 posto.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni i označeni su kao povjerljivi, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Najveći pad prometa u siječnju bilježile su Belgija, za 2,4 posto, Irska, za 1,7 posto, i Malta, za 0,7 posto.

Ravnomjeran rast prometa na godišnjoj razini
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji 27-članog EU-a porastao je u siječnju 2,1 posto, nakon revidiranog 2,0-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U eurozoni porastao je 1,7 posto, kao i u prosincu. Najviše je na oba područja porastao promet u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,2 posto u 27-članom EU, te za 2,4 posto u eurozoni.

Najslabije je rastao promet u kategoriji motornih goriva, te hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,7 posto u EU27, odnosno 0,8 te 0,9 posto u eurozoni. Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini bilježila je u siječnju Rumunjska, za 11 posto. Slijede Mađarska sa 7,6 posto i Litva s 5,5 posto. Pad prometa na godišnjoj razini bilježile su samo Belgija i Slovačka, za 1,4 odnosno jedan posto, pokazuje izvješće Eurostata. (Hina)